Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Footbalance

Igår morse var jag inbjuden till en fotanalys hos Footbalance. Footbalance är en finsk uppfinning som belönats bland annat med priset ”årets uppfinning” i Finland för några år sedan. Nu finns de även i Sverige! Konceptet är hur smart som helst och som vanligt när det gäller bra grejer så undrar man varför ingen kom på det här förrän alldeles nyss.

Footbalance är en mycket tunnare och smidigare variant av ett traditionellt inlägg – det är som en sula helt enkelt! Istället för att gjuta och slipa och greja, så värms sulan upp och anpassar sig direkt efter foten när man ställer sig på den. Det tar ungefär 8 minuter – sedan kan man börja använda dem.

Jag har gjort inlägg hos en traditionell ”fotperson” förut men jag fick skavsår och tyckte att de var hemskt obekväma. Jag använde dem 1 gång och man kan nog säga att för de 1800 kronorna kunde jag gjort roligare saker. Sedan dess har jag sprungit utan inlägg trots att alla traditionella fotexperter sagt att om man har ”fotfel” så ska man ha inlägg. För att inte tala om allt snack om dämpade skor hit och dit. Hemskt tjatigt, tycker jag. Låt oss springa så som vi är skapta! Men jag förstår också att det inte är helt fotriktigt att gå runt i platta sneakers utan fotstöd hela dagarna. Eller vanliga skor för den delen. Därför lät det där med en sula som är formad helt efter min fot riktigt intressant!

Footbalance utvecklades inom sjukgymnastiken från början men företaget drivs idag även av en snabb 800-meterslöpare. Med sina sulor menar Footbalance att produkten är både sköna (eftersom den utformas efter varje fot), hälsosamma (de är flexibla och tillåter t.ex. den naturliga pronationen i foten samtidigt som den justerar eventuella fotställningar) – och även prestationshöjande.

Man har 2 produktlinjer: medical och sports och jag har gått runt med ett par medicalsulor i mina jodpurs idag. Den stora skillnaden var att jag fick mer stöd under hålfoten. Jag ser fram emot att både springa, gå och cykla med den rosa sulan som är till för löpning. Jag fick också forma till en annan sula som ger mer stötdämpning och som är mer vridstyv och som passar bra för t.ex. terränglöpning. Kanske kan det vara något för mina långpass? Fast man ska vänja fötterna först. Sulan kan aktivera andra muskler än man är van vid eftersom den rätar upp kroppen. När fötterna väl vant sig ska sulorna leda till minskad trötthet i fötterna eftersom de fördelar kroppsvikten och belastningen jämt över fötterna.

Att göra en fotanalys med Footbalance tillvägagångssätt är gratis och erbjuds genom Intersport. Först analyseras fötterna med hjälp av ett podoskop vilket är en spegel på vilken det står en glaslåda. Man står på glaslådan och ett grönt ljus visar tydligt hur man belastar foten när man står på den. Foten fotas i olika lägen för att se hur den belastas när man rör på sig.

Vill man köpa till ett par sulor (ca 600-650 kr) i samband med fotanalysen så värms sulorna upp i en maskin i 2 minuter. Man får ställa sig på sulorna som i sin tur ligger på formkuddar så att sulorna formas efter fötterna. Man får luta sig framåt och bakåt och böja på benen och stå på tå och i lite olika positioner för att få en korrekt fotposition. Efter allt det där dubbelkollar man att sulorna följer fotvalvets naturliga linjer och eventuellt klipps de till lite för att passa perfekt i skorna.

Sulorna finns för olika användningsområden och i olika lästbredder. Till nästa vintersäsong kommer en sula speciellt framtagen för alpina pjäxor – som man kan koppla till en sådan där värmare som man kan ha i pjäxan. Hur skönt skulle det inte vara med varma sulor i pjäxorna (när det är typ -20 i Åre)! För egen del efterfrågade jag en slags sula som man kan ha i sina flip flops för de är rena rama döden för fötterna har jag hört. Kanske inte en helt enkel önskan. Däremot finns det tydligen sulor för ballerinaskor och det låter rätt vettigt. De är inte heller särskilt snälla mot fötterna.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Hej!
  Har börjat få ont i en fot och scannar nu en massa inlägg om just sulor, inlägg etc. Brukar kika in hos dig varje dag och gillar det du skriver och dina åsikter känns alltid ärliga.
  Vad hände efter detta inlägg, har du gjort några fler inlägg? Har du använt de du gjorde?var de bra?!?
  Inser att mitt onda kan bli värre och att det har kommit av hårda vinterskor med dubb på hårt underlag…galet att köra utan inlägg…
  Hoppas på svar 🙂

  /Nettan

  Nettan A 2015-03-07 07:44:56
  Svara
 • Hej!
  Har börjat få ont i en fot och scannar nu en massa inlägg om just sulor, inlägg etc. Brukar kika in hos dig varje dag och gillar det du skriver och dina åsikter känns alltid ärliga.
  Vad hände efter detta inlägg, har du gjort några fler inlägg? Har du använt de du gjorde?var de bra?!?
  Inser att mitt onda kan bli värre och att det har kommit av hårda vinterskor med dubb på hårt underlag…galet att köra utan inlägg…
  Hoppas på svar 🙂

  /Nettan

  Nettan A 2015-03-07 07:44:56
  Svara
 • […] från Footbalance, samma som Caroline/Gymglam och Sara/Träningsglädje testat och recenserat. Jag fick specialgjutna sulor som är avpassade för min höga fotvalv med […]

  Träningshelg och bbc 2011 « Vladis hälsa och träning 2011-07-22 10:34:55 http://vladi.org/traningshelg-och-bbc-2011/
  Svara
 • […] från Footbalance, samma som Caroline/Gymglam och Sara/Träningsglädje testat och recenserat. Jag fick specialgjutna sulor som är avpassade för min höga fotvalv med […]

  Träningshelg och bbc 2011 « Vladis hälsa och träning 2011-07-22 10:34:55 http://vladi.org/traningshelg-och-bbc-2011/
  Svara
 • […] från Footbalance, samma som Caroline/Gymglam och Sara/Träningsglädje testat och recenserat. Jag fick specialgjutna sulor som är avpassade för min höga fotvalv med […]

  Träningshelg och bbc 2011 « Vladi's fitness and health 2011-04-18 00:20:01 http://bogodist.wordpress.com/2011/04/16/traningshelg-och-bbc-2011/
  Svara
 • […] från Footbalance, samma som Caroline/Gymglam och Sara/Träningsglädje testat och recenserat. Jag fick specialgjutna sulor som är avpassade för min höga fotvalv med […]

  Träningshelg och bbc 2011 « Vladi's fitness and health 2011-04-18 00:20:01 http://bogodist.wordpress.com/2011/04/16/traningshelg-och-bbc-2011/
  Svara
 • Terese: jag vande mig vid dem ganska snabbt och känner inte så stor skillnad, men när jag tänker på dem så känner jag dem. de är sköna att ha i mina saucony snabbskor (här har jag de grå sulorna i) eftersom jag går mycket i dem. har inte testat dem i mina distansskor än. vad tycker du?

  Sara 2011-04-17 12:26:54
  Svara
 • Terese: jag vande mig vid dem ganska snabbt och känner inte så stor skillnad, men när jag tänker på dem så känner jag dem. de är sköna att ha i mina saucony snabbskor (här har jag de grå sulorna i) eftersom jag går mycket i dem. har inte testat dem i mina distansskor än. vad tycker du?

  Sara 2011-04-17 12:26:54
  Svara
 • Vad tyckte du om sulorna?

  Terese Alvén 2011-04-16 22:39:26 http://sparkibaken.se
  Svara
 • Vad tyckte du om sulorna?

  Terese Alvén 2011-04-16 22:39:26 http://sparkibaken.se
  Svara
 • Åh va intressant! Det känns som mycket inom träning, gymutrustning och hela inställningen börjar bli mer ”back to basic” I like it!

  fine 2011-03-17 20:36:05 http://finemile.se
  Svara
 • Åh va intressant! Det känns som mycket inom träning, gymutrustning och hela inställningen börjar bli mer ”back to basic” I like it!

  fine 2011-03-17 20:36:05 http://finemile.se
  Svara
 • Lustigt hur saker kommer tillbaka, och uppfattas som värsta nya uppfinningen. Jag hade värmegjutna sulor (köpta på gå och löpkliniken) när jag gick i högstadiet, och det var 10 år sen! Jag vet inte vad det var för märke men tekniken har definitivt funnits ett bra tag!

  Keron 2011-03-17 18:05:33 http://keron.blogg.se
  Svara
 • Lustigt hur saker kommer tillbaka, och uppfattas som värsta nya uppfinningen. Jag hade värmegjutna sulor (köpta på gå och löpkliniken) när jag gick i högstadiet, och det var 10 år sen! Jag vet inte vad det var för märke men tekniken har definitivt funnits ett bra tag!

  Keron 2011-03-17 18:05:33 http://keron.blogg.se
  Svara
 • Bra skrivet! 🙂 Håller med dig i det du skriver, vi ska använda våra fötter och inte stänga in dem. Vi har väldigt många nervändar under fötterna och de sitter där av en anledning, att ge kroppen information om underlaget.

  Ps. Breda tåboxar har jag märkt är en viktig sak för att bl.a motverka hallux valgus.

  Dessi 2011-03-17 14:52:29 http://utanstrumporochskor.blogspot.com
  Svara
 • Bra skrivet! 🙂 Håller med dig i det du skriver, vi ska använda våra fötter och inte stänga in dem. Vi har väldigt många nervändar under fötterna och de sitter där av en anledning, att ge kroppen information om underlaget.

  Ps. Breda tåboxar har jag märkt är en viktig sak för att bl.a motverka hallux valgus.

  Dessi 2011-03-17 14:52:29 http://utanstrumporochskor.blogspot.com
  Svara
 • Annika: intressant! har man stora besvär behövs såklart något annat. för min del funkade inte det där andra… 🙂 footbalance finns hos ortopedtekniker också, men inte lika många. hoppas inläggen hjälper dig så att du kan springa – grymt med ditt långpass häromdagen!!!!

  Miss F: jag har hallux valgus jag med, fast den besvärar mig inte. har haft den i stort sett jämt. eftersom jag inte är något fotexpert har jag inget bra svar på din fråga, men mitt tips är att prova dig fram. tyvärr kan det där provandet vara lite dyrt ibland…. :/

  Sara 2011-03-17 11:36:26
  Svara
 • Annika: intressant! har man stora besvär behövs såklart något annat. för min del funkade inte det där andra… 🙂 footbalance finns hos ortopedtekniker också, men inte lika många. hoppas inläggen hjälper dig så att du kan springa – grymt med ditt långpass häromdagen!!!!

  Miss F: jag har hallux valgus jag med, fast den besvärar mig inte. har haft den i stort sett jämt. eftersom jag inte är något fotexpert har jag inget bra svar på din fråga, men mitt tips är att prova dig fram. tyvärr kan det där provandet vara lite dyrt ibland…. :/

  Sara 2011-03-17 11:36:26
  Svara
 • Oj, Det här blir jag verkligen nyfiken på! Har själv gjutna inlägg pga nedtrampade fotvalv och Hallux Valgus knöl. Frågan är om dessa inlägg/sulor är lika effektiva. Vad tror du?

  Miss F 2011-03-17 11:06:20 http://friskisnorden.blogspot.com/
  Svara
 • Oj, Det här blir jag verkligen nyfiken på! Har själv gjutna inlägg pga nedtrampade fotvalv och Hallux Valgus knöl. Frågan är om dessa inlägg/sulor är lika effektiva. Vad tror du?

  Miss F 2011-03-17 11:06:20 http://friskisnorden.blogspot.com/
  Svara
 • Vilket sammanträffande. Jag var på Intersport just igår och provade löparskor och diksuterade även inlägg. Jag är väldigt nära att investera i ett par gjutna inlägg (från ortopedtekniker) eftersom jag har besvär med benhinnorna. På intersport berättade han (i Luleå då) att de hade tre olika varianter av sulor varav ett par som de värmde upp. Men han sa direkt att de inte gick att jämföra med de gjutna och om man hade besvär så skulle man gå till ortopedteknikerna för de var ännu mer kunniga…

  Annika 2011-03-17 10:53:42 http://www.tremil.blogg.se
  Svara
 • Vilket sammanträffande. Jag var på Intersport just igår och provade löparskor och diksuterade även inlägg. Jag är väldigt nära att investera i ett par gjutna inlägg (från ortopedtekniker) eftersom jag har besvär med benhinnorna. På intersport berättade han (i Luleå då) att de hade tre olika varianter av sulor varav ett par som de värmde upp. Men han sa direkt att de inte gick att jämföra med de gjutna och om man hade besvär så skulle man gå till ortopedteknikerna för de var ännu mer kunniga…

  Annika 2011-03-17 10:53:42 http://www.tremil.blogg.se
  Svara
 • Underbart att utvecklingen och forskningen äntligen går framåt! Precis som du skriver så är vi skapta att springa och röra oss på ett visst sätt, men det skadar absolut inte att ha lite komfort i platta vardagsskor. BRA GJORT AV FINNARNA!

  JOHN 2011-03-17 08:45:57 http://pulstagning.se
  Svara
 • Underbart att utvecklingen och forskningen äntligen går framåt! Precis som du skriver så är vi skapta att springa och röra oss på ett visst sätt, men det skadar absolut inte att ha lite komfort i platta vardagsskor. BRA GJORT AV FINNARNA!

  JOHN 2011-03-17 08:45:57 http://pulstagning.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Chrystelle Eriksberger
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Man
Viktor Frisk
Man
Marcus Schuterman