Igår morse var jag inbjuden till en fotanalys hos Footbalance. Footbalance är en finsk uppfinning som belönats bland annat med priset ”årets uppfinning” i Finland för några år sedan. Nu finns de även i Sverige! Konceptet är hur smart som helst och som vanligt när det gäller bra grejer så undrar man varför ingen kom på det här förrän alldeles nyss.

Footbalance är en mycket tunnare och smidigare variant av ett traditionellt inlägg – det är som en sula helt enkelt! Istället för att gjuta och slipa och greja, så värms sulan upp och anpassar sig direkt efter foten när man ställer sig på den. Det tar ungefär 8 minuter – sedan kan man börja använda dem.

Jag har gjort inlägg hos en traditionell ”fotperson” förut men jag fick skavsår och tyckte att de var hemskt obekväma. Jag använde dem 1 gång och man kan nog säga att för de 1800 kronorna kunde jag gjort roligare saker. Sedan dess har jag sprungit utan inlägg trots att alla traditionella fotexperter sagt att om man har ”fotfel” så ska man ha inlägg. För att inte tala om allt snack om dämpade skor hit och dit. Hemskt tjatigt, tycker jag. Låt oss springa så som vi är skapta! Men jag förstår också att det inte är helt fotriktigt att gå runt i platta sneakers utan fotstöd hela dagarna. Eller vanliga skor för den delen. Därför lät det där med en sula som är formad helt efter min fot riktigt intressant!

Footbalance utvecklades inom sjukgymnastiken från början men företaget drivs idag även av en snabb 800-meterslöpare. Med sina sulor menar Footbalance att produkten är både sköna (eftersom den utformas efter varje fot), hälsosamma (de är flexibla och tillåter t.ex. den naturliga pronationen i foten samtidigt som den justerar eventuella fotställningar) – och även prestationshöjande.

Man har 2 produktlinjer: medical och sports och jag har gått runt med ett par medicalsulor i mina jodpurs idag. Den stora skillnaden var att jag fick mer stöd under hålfoten. Jag ser fram emot att både springa, gå och cykla med den rosa sulan som är till för löpning. Jag fick också forma till en annan sula som ger mer stötdämpning och som är mer vridstyv och som passar bra för t.ex. terränglöpning. Kanske kan det vara något för mina långpass? Fast man ska vänja fötterna först. Sulan kan aktivera andra muskler än man är van vid eftersom den rätar upp kroppen. När fötterna väl vant sig ska sulorna leda till minskad trötthet i fötterna eftersom de fördelar kroppsvikten och belastningen jämt över fötterna.

Att göra en fotanalys med Footbalance tillvägagångssätt är gratis och erbjuds genom Intersport. Först analyseras fötterna med hjälp av ett podoskop vilket är en spegel på vilken det står en glaslåda. Man står på glaslådan och ett grönt ljus visar tydligt hur man belastar foten när man står på den. Foten fotas i olika lägen för att se hur den belastas när man rör på sig.

Vill man köpa till ett par sulor (ca 600-650 kr) i samband med fotanalysen så värms sulorna upp i en maskin i 2 minuter. Man får ställa sig på sulorna som i sin tur ligger på formkuddar så att sulorna formas efter fötterna. Man får luta sig framåt och bakåt och böja på benen och stå på tå och i lite olika positioner för att få en korrekt fotposition. Efter allt det där dubbelkollar man att sulorna följer fotvalvets naturliga linjer och eventuellt klipps de till lite för att passa perfekt i skorna.

Sulorna finns för olika användningsområden och i olika lästbredder. Till nästa vintersäsong kommer en sula speciellt framtagen för alpina pjäxor – som man kan koppla till en sådan där värmare som man kan ha i pjäxan. Hur skönt skulle det inte vara med varma sulor i pjäxorna (när det är typ -20 i Åre)! För egen del efterfrågade jag en slags sula som man kan ha i sina flip flops för de är rena rama döden för fötterna har jag hört. Kanske inte en helt enkel önskan. Däremot finns det tydligen sulor för ballerinaskor och det låter rätt vettigt. De är inte heller särskilt snälla mot fötterna.

5