Man skulle ju kunna tycka att de som jobbar inom träningsbranschen har förmånen att verka inom en alldeles särskilt hälsosam bransch. Men ju större insyn jag får – desto mindre hälsosamt verkar det. Det är vassa armbågar och politiskt spel, arbete utan ersättning och tvångstankar om sig själv och det man gillar allra bäst – träningen.

Träningsbranschen är en liten bransch med ett fåtal stora aktörer och personer som sitter på mycket makt. Det är till exempel samma ägare till svenska tidningen Runner’s World som butikskedjan Runner’s Store och träningsreseföretaget Springtime Travel. Det finns fler och liknande exempel inom andra nischer i branschen. I och med dominansen finns det utrymme att göra lite som man vill utan särskilt omtumlande konsekvenser – bristen på konkurrens gör att herrarna, och damerna i de fall det finns några, på toppen sitter säkert.

På golvet, några trappsteg ner, är konkurrensen hård. Alla vill synas och höras. Att stå på scen och presentera verkar vara den ultimata rock starfantasin inom träningsvärlden och precis som i krig och kärlek är allt tillåtet. Vassast armbågar vinner.

Som glad motionär märker man inte av det där ovan. Allt verkar frid och fröjd. Kanske börjar man läsa några träningsbloggar. Man inspireras och förundras över dedikation och ambition. Man häpnas och imponeras. Vilken självdisciplin! Men följer man bloggen tillräckligt länge så börjar det sippra ut. Tvånget och ångesten smyger fram likt rök under en dörr i ett eldhärjat hus. Det hälsosamma blir maniskt och det sunda suddas ut. På bloggfasaden sitter entusiasmen påklistrad och bloggaren nickar ivrigt och säger jo men här bjuder jag på sunda tankar och inspiration. Sedan lever hon inte som hon lär.

Fitness Magazine skrev för ett tag sedan att 30% av norska instruktörer lidit av en ätstörning. 30% av alla de som står framför oss under gruppträningsklasserna har känt ångest och tvång inför vad de äter. Visst blir man en större människa av de svårigheter man går igenom – men nog känns det ironiskt trots allt. Hur hälsosam är egentligen hälsobranschen?

0