What comes around goes around och det är lustigt hur saker och ting 1) ordnar sig i slutändan fastän man knappt tror det i början och 2) ju mer schyssta vi är desto mer är världen schysst mot oss.

”Ha ditt karmakonto välfyllt” uppmanade en vän på Facebook efter att ha fått hjälp med att hitta sin plånbok i tunnelbanan. Tur, kan tyckas. Men jag tror ändå på det där karmatänket. Att om vi är schyssta – så är världen schysst tillbaks.

Framförallt tror jag att det finns så mycket osagt som skulle kunna generera så mycket bra saker om vi vågade säga de där rätt ofarliga och odramatiska orden. Som hur mycket du uppskattar kollegan du träffar varje dag men mest bara snackar jobb med. Som ett tack till gruppträningsinstruktören för ett bra pass när du går därifrån fylld till hårfästet med endorfiner. Som ett mail med rubriken ”bra jobbat”. Eller ett hej till grannen du aldrig pratat med förut men mött i trappuppgången flera gånger.

Jag tror att i slutändan så kommer alla våra handlingar att bilda ett nätverk med actions. Ju mer positiva actions vi har, desto mer kommer vi få tillbaka. Jag ser exempel på det hela tiden i min egen värld. När jag säger ”hej”, eller ”bra jobbat” eller gör något bra för någon annan så får jag tillbaka det på så många sätt. Det fina är att de där handlingarna inte ens kostar oss något i vare sig ansträngning eller pengar.

Läs också: Du är inget träd. Flytta på dig!

19