En dag när det inte blåste gjorde vi en dagsutflykt till Gibraltar som är ett brittiskt territorium med gräns mot Andalusien. Det är knappt en timmes bilfärd från Tarifa och den höga Gibraltarklippan syns tydligt mest hela tiden.

Du måste ta med passet när du åker till Gibraltar och här betalar du med pund eller euro. Du kan äta fish and chips, fota röda telefonkiosker och du ser typiskt brittiska butiker överallt: Marks & Spencer, Debenhamns, Monsoon och andra klassiker.

Här bor 30 000 invånare på drygt 6 kvadratkilometer och i stadskärnan pågår samma typ av myller som i vilken storstad som helst!

Vi parkerade på den spanska sidan och gick igenom passkontrollen och promenerade över landningsbanan på flygplatsen. Bara någon minut senare stängdes den tillfälligt av eftersom ett flygplan skulle landa!

Man kan tro att Gibraltar är den allra södraste delen av Spanien men det är Tarifa som tar den platsen. Däremot heter den sydligaste spetsen av Gibraltar Europa Point och är en sevärdhet i sig – som vi inte hann besöka. Istället tillbringade vi rätt mycket tid i Gibraltar Nature Reserve på den höga Gibraltarklippan, 426 meter över havet!

Vi tog linbanan upp till ”top of the rock” och träffade på några av de vilda aporna direkt när vi klev av. Sedan såg vi dem lite varstans. Vår biljett gav inträde till naturreservatet och gav oss en heldagspromenad som lite senare visade på runt 15 km. Det som var allra mäktigast var vyerna som sträckte sig åt alla håll!

Såhär såg det ut under dagen:

När vi kom nerför berget var vi trötta i fötterna så vi hoppas på en buss som tog oss tillbaka till gränsen, och så promenerade vi över till Spanien igen!

Hade vi haft mer tid hade vi säkert tillbringat lite tid i parken Alameda gardens och utforskat grottan Saint Michael’s cave – och så Europa point såklart. Men det får bli en annan gång, eller så får jag läsa om det i någon annans blogginlägg!

15