Tarifa är Europas vindhuvudstad och ett känt ställe för framförallt kitesurf. Det är lätt att tycka om den här lilla hamnstaden som är vänlig och som bubblar av energin från alla som är här. Mycket handlar om surf och på gatorna trängs surfbutikerna bredvid varandra. Mystic, Ion, Ripcurl, Billabong och alla de andra.

Tarifa är Spaniens allra södraste spets och även Europas sydligaste stad. Härifrån kan man se över till Afrika – sundet är bara drygt en mil.

Hej hej Afrika!

Under de två veckor och två dagar jag har varit här har vi haft både poniente (vind som kommer från havet) och levante (vind som kommer från bergen). Levante ger oftast mycket mer vind och det märks i hela staden. Det känns som storm och det är bara innanför stadsmuren som det är lite lugnare. Men när det istället blåser poniente så är det lite kyligare i luften eftersom vinden kommer från havet. Den här vinden är mer stabil och blåser inte konstant hela dygnet.

En Levantedag och vi var rätt så själva på stranden. Sanden blästrade hela kroppen och det var inte läge för solbad.

Vi flög direktflyg från Stockholm till Malaga och sedan åkte vi bil två timmar till Tarifa. Att ha en bil här är nästan ett måste för att komma till alla härliga ställen; oavsett om det är för att köra till härliga stränder, caféer, beach barer eller andra mysiga byar som till exempel Vejer för utflykt.

Eftersom vi var här för att kitesurfa tillbringade vi allra mest tid på stranden; antingen på stranden Los Lances vid beachbaren Agua eller vid Punta Paloma och beachbaren Tangana. När det blåste levante en dag så åkte vi till Palmones som är en strand som är lite mer rough och med industrier och Gibraltarklippan som backdrop – men det blev lustigt nog en bra kontrast till allt det beachiga. Beachbaren vid Valdevaqueros är den största av dem alla och de allra första stället vi hamnade på när vi utforskade Tarifa den allra första kvällen vi var här.

Översta bilden är från beachbaren Waves och nedre bilden från Tangana

De två caféer jag gillade allra bäst i Tarifa är Power House som också är en surfbutik som ligger mellan stan och stranden och Surla som ligger nära stranden i stan. Båda dessa ställen har en skönt surfig vibe och gör bowls, smoothies, mackor och massa annat gott. Acai bowls eller smoothies är fortfarande en grej här och på Power House beställde jag in en acai och mandelsmoothie vid flera tillfällen. Pannkakor med nutella från Surla såg alltid lika goda ut men jag fastnade nog mer för croissant med nutella på Power House.

Frukost på Power House!

Vi var ute och åt middag varje kväll och det går inte att räkna upp alla bra ställen men jag gillade det lite lyxigare tapasstället Silos och relativt nyöppnade La Morena där vi drack olika slags sherry till alla rätter och som serverade helt magiska efterrrätter! Bredvid Silos ligger ett glasställe (helados) som heter Alma som hade magiskt god glass. Citronsorbet och belgisk choklad blev mina favoriter!

Inne på bargatan beställer du Mojitos för 3 euro fram till klockan 23 och här hamnade vi till sent in på natten några gånger. Många av personerna som hänger här på kvällen kände vi igen från stranden tidigare på dagen vilket ger en familjär stämning. Kitesurf handlar om att ha roligt och att hänga på en beach bar för after surf eller ta en mojito på kvällen ingår liksom i livsstilen!

Min kille Danny som kitesurfat i flera år har länge velat åka till Tarifa men det blev bestämt först i vintras när vi firade nyår med våra vänner Emmi och Philip. De har bott i Tarifa i några månader och återvänder ofta hit. Det var fantastiskt med ressällskap som hade koll på många av guldkornen sedan tidigare och med deras hjälp hyrde vi en grym lägenhet via Air BnB med bra läge, gott om parkering och med en gigantisk takterass som vi tillbringat mycket tid på.

En typisk dag i Tarifa har inneburit sovmorgon till runt klockan 9 för det är så man lever i Spanien… sedan har vi promenerat iväg på frukost runt klockan 10 och åkt mot stranden någon gång efter lunchtid eftersom det är då vinden är som bäst. Sedan har vi hängt på stranden och strandbarerna hela dagen, beställt in en kaffe lite nu och då och kanske något litet att äta.

Ibland har vi varit kvar på stranden tills det blivit mörkt, ibland har vi åkt hem och hängt på vår takterass och ätit nachos och guacamole och druckit Ribera (det ska jag för övrigt fortsätta med hela sommaren). Runt klockan 21 har vi ätit middag inne i stan på något härligt ställe och sedan har vi kommit hem runt midnatt och sådär har det fortsatt. Det är ett liv jag kan vänja mig vid!

Bilder från Tarifa

Vid något tillfälle hade jag ett morgonmöte klockan 8 – då passade jag på att springa på stranden efteråt. Vid ett annat tillfälle gjorde vi en dagsutflykt till Gibraltar och en annan dag åkte vi till den mysiga byn Vejer eftersom min surflektion var på kvällen den dagen då vinden var som bäst.

Bilder från Vejer

Vi har ätit mycket gott och vi har rört på oss massor. Fram och tillbaka på stranden. Upp och ner på brädan. Jag har bodydraggat med min kite och koncentrerat mig på både den och på vågorna. Jag tänkte skriva ett helt eget inlägg om det här med att lära sig kitesurfa och hur det har gått – det kommer om bara någon dag!

Är du intresserad av kitesurf och aktiva resor så ska du följa Emmis blogg. Hon skriver också en hel del om vanlife. För ett år sedan hälsade vi på dem i Göteborg och det var första gången vi träffade våra respektive pojkvänner. Kanske var det faktiskt också andra gången i livet som jag träffade Emmi också. Sedan firade vi nyår ihop och nu reser vi tillsammans eftersom vi delar samma syn på livet. Jag tror att det kommer bli fler resor och äventyr ihop med Emmi och Philip rätt så snart igen!

Här kan du läsa fler inlägg om Tarifa:

Efter dag 3 på kitesurfcampet – allt jag kände då

Massa bilder från kiteskolan i Tarifa

Att lära sig kitesurfa utomlands

Utflykt till Gibraltar

17