Helgens yogaretreat började i fredags kväll här på Ulvö Hotell med middag och yinyoga. Yogahelgen, som har det drömmiga namnet Yoga Island Stories, har varit inbokad sedan länge men känts så lång fram. Och så helt plötsligt så var den där och knackade på dörren.

När vi kom fram regnade det. Ett vårregn som skimrade grått över havet. Lite som fairy dust för den som vill ha det skimrande mest hela tiden (läs jag). Jag åkte med Therése från Åre och vi bestämde redan innan vi kom fram att vi ska bada minst en gång varje dag under retreatet. Nu såhär fyra dagar och fyra badar senare är jag tacksam över att ha fått bada i alla väder. Med isflak, med solsken, moln och snöfall.

Första badet såg ut såhär:Till det andra badet tog vi i och låg där ute i det kalla i en hel minut innan vi gick upp och ivrigt inväntade den där kittlande effekten som jag kan bli lätt beroende av.

Kalla bad fick en uttalad innebörd här under helgen på Ulvön – samma innebörd som det har varje gång jag vinterbadar. Att lämna min bekvämlighetszon, för där utanför i det obekväma och lite jobbiga och det vi känner motstånd inför, där sker det magiska. Pirret. Nöjdheten. Euforin.

Yoga Island Stories är en yogaretreat vilket jag upplever är mer än bara en yogahelg. Jag har varit på sådana också; nött ashtanga i timmar. Åkt utomlands för att yoga på morgon och kväll men semestra som vanligt däremellan. Tillfällen då jag utfört positioner men inte greppat så mycket mer där bakom.Under helgen har vi fått väckarklockor istället för att vara beroende av våra telefoner. Vi har vigt timmar åt tystnad och gjort plats för det där inre som så ofta hamnar långt ner på priolistan; efter mail och vardagsnödvändigheter som att handla mat, städa och dona och allt det där andra.

För mig är denna sortens eftertanke viktig och jag unnar mig den ofta. Att ge mig själv såhär mycket tid och utrymme är det bästa som finns och något som är ett viktigt komplement till min skidåkning eller löpning på fjället till exempel. I det fysiska möter vi sinnet, som Thérese sa under helgen.

Jag har lånat min telefon ibland för att dokumentera, men inte för att konsumera. Jag har skrivit om känslor i mina stories. Om sorg och lycka och att känna båda samtidigt. Tacksamhet.

 Yogan som vi praktiserat under helgen är Global Yoga, en modern yogaform inspirerad av olika traditioner. Fredagen började med Global Yoga Yin och på lördag morgon började vi dagen med Global Yoga Morning Glow.

Flowig yoga är som vinterbad för mig. Jag tycker att det är mentalt jobbigt. Att gå in i mer eldig yoga är som att ta de där stegen ut i det iskalla vattnet. Men känslan efteråt alltså! Thérese sa att det syntes sparkles i mina ögon på frukosten efter Glowklassen och jag riktigt kände det själv.

På eftermiddagen tillbringade vi timmar med samtal och yoga. Jag undrar alltid över ”varför” när jag yogar. Varför vi gör vissa positioner, varför de ser ut som de gör och varför de är bra överhuvudtaget. Vi fick med oss redskapen i tanken bakom solhälsningen och skillnaden mellan en framåtfällning och en framåtfällning Skillnaden som gör skillnaden.

Den avslutande dagen som är idag är tillägnad lugnare yoga och det är en fin avslutning på helgen som har inneburit en känsla av att ha tid, mycket rörelse, fantastisk mat och möten med nya människor. Vi är 16 personer som är här och yogar och det är en ynnest att få möta en annan person bakom det där vanliga som jobb och ålder.

Vi fick skriva ner vad vi tänker om återhämtning, hur vi definierar det. Och sedan fick vi skriva ner vad vila är för oss. Och till sist fick vi ge oss själva en sak som vi ska göra kommande vecka som ger känslan av återhämtning.

För mig blev det så självklart att jag hämtar kraft och känsla av återhämtning från aktivitet. Att jag ska ge mig själv eld för att känna mig påfylld.


Therése är en fantastisk yogalärare som både skämtsamt och eftertänksamt delar med sig av kunskap och erfarenhet och Ulvön är ett magiskt ställe för just detta. Eller för andra tillfällen. Maten är helt fantastisk; vi har ätit vegetariska middagar och åkt på magiska smakresor och frukostbuffén är av en helt annan värld. Hemgjord nutella och lemon curd, nybakat bröd, plommonmarmelad, egen müsli och juice man pressar själv och korgar med avokado och grönsaker och en fröjd för både öga och mun. Åk hit, tycker jag!

Den 25-27 oktober är nästa Yoga Island Stories och då finns även en bubblande vinprovning med på programmet. Till den yogaretreat jag är på är det flera personer som står på väntelista så boka höstens retreat redan nu för det finns få platser och det bokas på snabbt.

19