I stolt annonssamarbete med Seger

Efter en hejdrundrande final känner jag att det är läge att stänga den här vintern. Mars månad är alltid vinterns höjdpunkt och nu kör vi sista veckan som kommer att halta lite vintermässigt eftersom jag lämnar Åre för en stund men så får det vara.

I fredags hämtade jag ut ett paket med nya trailskor och det är ett säkert vårtecken i min värld. De kommer att leva parallellt med mina dubbade vinterskor ett tag. Bara för att jag stänger vintern innebär det inte att det inte blir mer vinter. Det innebär mest att jag har våren överst i huvud. Funktionsstrumpor och tunna och smidiga mössor ligger i min hallgarderob året om!

Mössan ovan var det många som frågade om när jag haft den på. Här hittar du den!

Vår med kaffekopp på balkongen här i lägenheten i Åre. Vår med ljusa kvällar på fjället efter jobbet. Vår som innebär att jag har solglasögonen på när jag promenerar till mina morgonmöten. När jag drömmer om cykling före skidåkning. Doften av skogsstig före nysnö.

Och så vintern då. Den långa, älskade, mörka vintern. Hur blev den? Vad gjorde jag?

Favoritmössan från Seger

På utsidan ser det nog ut som en lycklig vinter men den har bestått av högt och lågt om jag ska vara ärlig. Början på året bestod av både väntan och frustration men sedan tog det sig, det där flowet som jag älskar.

Mest av allt har denna vinter bestått av vinterbad. Första gången jag vinterbadade var i november och sedan dess har jag badat flera gånger. En bild på mig i baddräkt och min stora fuskpälsmössa frontade digitala Östersunds-Posten häromveckan och just den där mössan har varit min bästa badaccessoar hela vintern.

Min allra trognaste badmössa

Jag inledde vintern i Funäs med en helg med fjäll och eld. Mössan känner ni igen såklart!

Ridestore Dope

I november var jag en sväng till Höga Kusten och det var då jag började springa igen efter mitt ryggmärgsödem. Pannlampan har varit med på alla löpturer och det har varit mysiga stunder i min egna värld. Ryggen känns fortsatt bra och jag är oändligt tacksam för det.

Efter en resa till Sri Lanka inledde jag skidsäsongen i Vail och fortsatte med Järvsö. I Åre var det alpina VM och jag fick fina eftermiddagar i helt folktomma backar.

Jag var till drömstugan Huskucabin i Offerdal vid två tillfällen och levde lyxliv med vin och goda ostar båda gångerna. Dessutom bjöd båda dygnen på magiskt väder med solsken och nysnö.

De tre största grejerna i vinter var att vi köpte en sommarstuga vid en sjö i Hälsingland, en lägenhet i Järvsö och en pickup så att vi kan leva riktigt äventyrsliv. Det är inga småsaker direkt… fastigheterna handlar om rena investeringar – och mitt inlägg om hur jag tänker kring pengar som jag publicerade i vintras blev uppskattat. Att köpa bil är aldrig en investering men väl värt ändå!

Jag har åkt mycket turskidor i vinter. En del längre turer, bland annat till Gåsens Fjällstuga. Och en del kortare dagsgrejer. Ibland i solnedgången.

Sara Rönne

Och så har jag vintertältat. Och kört skoter på fjället och gjort kokkaffe. Och tillbringat magiska dagar i Lapplandsfjällen i Saxnäs. Det har överlag varit mycket fjäll och mycket champagne. Mycket sport och mycket häng.

Det har varit en vinter som jag känner att jag gjort det bästa av trots att hela vintern kantats av väldigt mycket väder. -20 ena dagen och +5 andra dagen. Det som blivit lidande är den alpina skidåkningen. Och jag har gått exakt noll toppturer. Men det finns en tid för allt och just den tiden präglade inte den här vintern helt enkelt.

Gladaste bilden från den här vintern är tagen precis när vintern började; under helgen i Funäs i månadsskiftet oktober-november.

Just den bilden fick pryda omslaget av ÅreIdag. Mössan, också en fuskpälsmössa från Seger, har gett mig smeknamnet Aspen och jag älskar känslan när jag har den på mig. Det är så mycket ”fuck it”-attityd i den mössan.

Den attityd som jag älskar att förverkliga och det som gjorde att jag skrev mitt namn stort på min nya bil som inte är särskilt liten. Samma attityd som har gett energi till en del tvister denna vinter, som jag lite hemlighetsfullt nämnde i början av det här inlägget. Konflikter är inte min starka sida eftersom det äter energi från mig, men jag vägrar att bli överkörd och ger mig inte i sådana tillfällen. I veckan fick jag besked om att jag vann den där tvisten och nu går jag vidare in i våren stärkt i det och att aldrig ge sig.

Apropå mössor; att fläta håret är frisörens bästa tips för sportfrisyrer utomhus i mycket väder och det tipset lever vidare även in i sommaren med annat typ av väder. Mössor och flätor är två av mina knep hela året om på fjället – och nu även när jag ska hålla på med vattensport i vår och sommar.

Överlag får den här vintern 7.5 av 10 i betyg. Vad ger du din vinter?

28