Förra året körde vi skoter i Västerbotten. Vi bodde i en liten stuga på fjället och levde drömliv utan vare sig el eller vatten men med eviga fjäll runtomkring oss och solsken och massor med yta för skoteråkning. Det var helt fantastiska dagar och jag märkte hur bra jag mådde långt bort från alla artificiella intryck. Samma känsla hade jag efter en veckas djuphavsfiske i Norge.

Och samma känsla hade jag under några dagar tidigare i veckan då vi återigen åkte till Västerbotten för att köra skoter. Fast den här gången åkte vi till Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs, runt 9 mil från Vilhelmina.

Vår skoter är en Polaris PRO RMK 800. Till nästa år vill vi byta ut den till en likadan men nyare, och komplettera med en Polaris SKS.

”Åh Saxnäs, där finns det fantastiska längdspår” utropade en kompis på Instagram. Och det gör det. Säsongen börjar tidigt på hösten och vintern pågår fram till maj, från den 5 maj råder skoterförbud.

I Saxnäs finns fantastiska skoterleder som tar dig åt alla håll; till Kittelfjäll, Borgafjäll och massor av andra ställen. Vissa områden tillåter endast skoterkörning på led, men det finns också stora ytor för friåkning – till exempel Gitsfjäll och området kring Njaka.

Vi körde till Saxnäs i söndags och fick tre långa skoterdagar bland mäktiga fjäll. Dessutom med bästa sortens väder! Lagom till måndag morgon hade det kommit massa nysnö och både måndag och tisdag var fina och soliga dagar med perfekt temperatur. Onsdagen var lite blåsigare, men fortfarande med en hel del sol.

Skoterkörning med utsikt vid Stora Njaka

På morgnarna frågade vi Ingela och Wesslan om deras bästa tips för dagen. De driver Marsfjäll Mountain Lodge och har koll på allt man behöver veta. Ingela förstod att vi gillar god mat och tipsade om Värdshuset i Kittelfjäll och vilken led vi skulle ta för att passera några av de kåtor som finns utplacerade på fjället. Hon tipsade också om kåtan Aasi som ligger bara några kilometer från Marsfjäll Mountain Lodge och dit vi körde i månskenet för att grilla middag en kväll.

Carina som jobbar på lodgen tipsade om bra friåkningsytor som vi lekte runt på sista dagen och Wesslan är en känd skoterprofil som hjälpte oss tillrätta alldeles när vi kom och knappt hade en aning om något alls. Vissa saker går inte att googla sig fram och lokala skotertips och bästa ställena för dagen är sådana exempel.

Skoterkörning i solnedgång på Gitsfjället – helt sagolikt!

Att komma till ett helt nytt område och inte veta något alls är lite svårt. Men att få hjälp och personlig service är guld värt! Det är precis det som gör hela skillnaden. Och det är precis det som gör att jag vill tillbaka till Saxnäs i sommar. Carina tipsade om både stigcykling och härliga fjälltoppar och dessutom finns det bra fiske i trakten.

Kåtan vid Stora Njaka

Västerbotten har hittat en plats hos mig. Det är något med fjällen här. Med vidderna och sjöarna och tunnbröden som bakas på gårdarna runtomkring. Det är något med att äta falukorv som pålägg och att öppna en öl efter dagen på fjället. Det är strävsamhet och hårt jobb men också det som naturen ger tillbaka.

I onsdags var vi runt Kyrkfjäll och letade bra snö och vi mötte en fjällräv som satt och tittade på oss. På ett annat ställe klev jag av skotern för att kika över en stor driva och se om det stod något nedanför och mycket riktigt gömde sig en fjällbjörk där nere – och några ripor. Just fjällripor stöter jag ofta på när jag är ute på skidor eller skoter och det var häftigt att ha dem flygandes runtomkring mig så många gånger under dessa dagar.

Man kan vara i storstan och läsa om vildliv och tycka att det är häftigt. Man kan också vara mitt i det vilda livet och verkligen tycka att det är häftigt när det är så verkligt. Ju mer jag är ute desto mer ser jag. Järvspår, lodjur. Men ännu ingen björn (förutom en gång på E4:an utanför Gävle).

I Saxnäs bor runt 120 bofasta invånare men det byggs många nya huset i området. Oftast är det semesterboenden (stugor blir fel benämning, det är stora timmervillor som byggs). Marsfjäll Mountain Lodge har drygt 100 bäddar och när vi var där var några dagar fullbokade trots att det var mitt i veckan under relativ lågsäsong (veckorna mellan skolloven).

På morgnarna dukades det upp stor frukost och på kvällarna kunde vi äta middag där om vi ville. En kväll åt jag älgburgare och blåbärspaj och en annan kväll serverades det högrev och potatisgratäng. Den tredje kvällen åkte vi till kåtan Aasi och grillade egen middag. Månskenet den kvällen gjorde det mer magiskt.

Kåtan Aasi en mil från Saxnäs by

På väg till Kittelfjäll passerade vi Marsfjällskåtan där vi hälsade på ett gäng norrmän som satt i solen och njöt skiten ur livet med fjällen som kuliss.

Marsfjällskåtan på översta bilderna – och Apelsinklyftan på nedersta bilden

Vi körde till Kittelfjäll via något som kallas för Apelsinklyftan som är en led som går uppför en ganska kort men väldigt brant backe. Vi fick berättat för oss att för några år sedan var det ett stort folknöje att sitta här i solen och titta på folk som försökte ta sig uppför backen. Den tidens skotrar var inte lika motorstarka som idag!

Värdshuset i Kittelfjäll

Blerikstugan och Lill-Månkes stuga var två av de fjällstugor vi passerade som är öppna för allmänheten där man kan bo över. Blerikstugan nära Kittelfjäll hade plats för mer än dussintalet bäddar och ska rustas upp av Länsstyrelsen. Lill-Månkes stuga vid foten av Kittelfjäll beboddes tidigare av en 120 cm lång same och var som att kliva rätt in i dåtiden. Tänk att sådana här ställen fortfarande finns!

Blerikstugan

Lill-Månkes stuga vid foten av Gitsfjället

Känslan av enorm lycka slog mig flera gånger under de dagar vi var i Saxnäs. Att sitta på skotern och vara mitt på fjället gav en rejäl kick ända in i själen! Vidderna runt omkring oss, fjälltopparna, vår egen litenhet mitt i det stora, den blå himlen och allt det där. Det är sådant jag blir salig av.

Och när jag förhoppningsvis befinner mig på precis samma ställen i sommar och springer, vandrar eller cyklar, ja då ser jag fram emot att känna exakt samma sak. Lyckan över livet. Och allt det jag tar mig för.

25