ÖstersundsPosten publicerade en intervju med mig häromveckan. Intervjun frontas med en bild från ett vinterbad. Jag står glad och skrattandes i baddräkt så att alla kan se. ”Hemska tanke” kanske är två ord som snurrar ett varv i din tankebana?

Men jag har inte ens tänkt de orden vilka kanske tänkts även i mitt huvud om det varit en strandbild på sommaren och om det tillfället varit den enda gången jag varit avklädd.

Alla gånger jag vinterbadat har fokus på ett helt fantastiskt sätt varit befriat från alla tankar på kroppens utseende. Fler tankar har ägnats åt den aktivitet som snart ska genomföras. Jag har inte heller betraktat andra vinterbadande kroppar som några jag velat se ut som, för de tankarna har inte fått plats. Kroppens funktion, euforin, glädjen och naturen har tagit allt utrymme.

Vi var till tyska Sylt i somras. Här föddes nudismen på 1900-talet. Det lever kvar och frodas än idag och överallt finns skyltade nudiststränder – och stränder där man gör som man vill. Går runt i badkläder eller går runt helt naken. Vi upplevde båda varianterna i Tyskland.

Vissa stränder benämns som FKK-stränder. FKK står för Freikörperkultur som har att göra med ”rätten till en fri kropp i det fria”. Nakenbad anses inte som något konstigt och som besökare på Sylt var det ett rätt så vanligt inslag i den tyska sommarbilden – ungefär hälften nakenbadar här.

FKK har sina rötter under tidigt 1900-tal och den första FKK-stranden öppnades på Sylt. Vid den här tiden bodde man trång och smutsigt och man gick klädd i opraktiska plagg med höga kragar. För att förbättra hälsan uppmuntrade man till sol, bad och frisk luft. Utan kläder. Under nazismen förbjöds nakenbad men tilläts lite senare igen.

Just nudism är något som ökar i Sverige och framförallt märker jag hur trendigt det är bland yngre. Jag noterade en stark trend med nakenbad i somras till exempel. Det finns också flera exempel på influencers som förespråkar nakenhet och att det är befriande. Jag tycker att det är en skön fuck it-attityd över det hela.

Hur många sådana här bilder såg du inte i dina sociala flöden i somras? Jag såg MÅNGA! Här har jag skrivit mer om trenden!

Ju mer vi hänger i vassen desto mer fixerade vid våra kroppar blir vi. Nakenhet är befriande, det avdramatiserar det avklädda tillståndet och jag tror att det kan lära oss ett och annat om att inte vara så upptagna av oss själva.

Jag hör många säga att de är tacksamma för simhallar och omklädningsrum för det lär oss om att vi alla ser olika ut och att alla dessa olikheter är accepterade. På samma sätt är det med vinterbad. Eller nudiststränder. Där är det mindre poserande och mer existerande.

På Instagram är det de kroppspositiva konton – som ofta är rätt avklädda – som verkar vara mer positiv till sin kropps existens än andra.

Ingen bedömer din kropp under ett vinterbad. Alla har fullt upp med att bedöma kylan och applådera när du stiger upp ur vattnet. Ingen bedömer din kropp i en bastu. Det typen av granskning sitter liksom inte i väggarna där. Och min upplevelse från tyska Sylt är att det förekommer mindre granskning på en FKK-strand än på en textilstrand. Så jag tror att vi borde vara nakna oftare. Och jag tror dessutom att det skulle vara rätt så bra för oss.

28