I stolt annonssamarbete med Svenska Turistföreningen

På 1100 meters höjd ligger Sveriges högst belägna fjällstuga; STF Gåsen – eller Gåsenstugorna som de också kallas eftersom de i själva verket är flera stycken. Gåsenstugorna ligger mitt på kalfjället som en knutpunkt som du kan komma till via fem olika leder: från Storulvån, Sylarna, Stensdalsstugan, Vålådalsstugan eller Helags.

Vi skidade till Gåsenstugorna från Storulvån i helgen. En dagsetapp på rediga 20 km rätt ut i väglöst land. Vinterleden till STF Gåsen är inte spårad så det är verkligen en fantastiskt vacker upplevelse som väntar för dig som vill göra samma tur!

Första tredjedelen mellan Storulvån och Tjallingen går i enkel terräng längs med Handölan. Skogen skyddar från vind och terrängen är enkel och relativt platt. Här såg vi spår från järv och här mötte vi den enda andra personen vi mötte på väg till Gåsenstugorna. Vi stannades vid och pratade några minuter och det är en trevlig del av turskidåkningen; att det både finns tid och intresse att utbyta både tips och erfarenheter.

Efter Tjallingens sameviste öppnar sig landskapet och du bjuds på de klassiska fjällvyerna som bjuder på fjälltoppar i horisonten, uthålliga fjällbjörkar som trotsar vind och väder där de står utplacerade i ensamt majestät på vidderna – och kryssleden som fortsätter in i evigheten.

Mellan Tjallingen och nödstugan Gåsen går det uppför på ett lite strävsamt men ändå nätt sätt. Du märker inte av några branta backar men upplevelsen är som att du saknar glid under skidorna. Stanna ofta och fyll på med energi. Skala en apelsin eller ha din favoritchoklad medpackad!

Inför skidutflykten hade vi gjort egen trailmix med rostade hasselnötter, cashewnötter och choklad. Torkade aprikoser eller blåbär hade också varit gott i den energipåsen!

Jag fyllde på med en annan slags energi inombords när jag fick se Helags torna upp sig i horisonten! För den som vill skida vidare från Gåsenstugorna till Helags väntar ytterligare 17 km vilket är en lagom dagsetapp efter en god natts sömn på STF Gåsen. Eller så väljer du någon annan av lederna som tar dig vidare till fler äventyr.

Efter cirka 15 km från starten i Storulvån kom vi till nödstugan Gåsån. Det är fem kilometer kvar till Gåsenstugorna och dessa går i mer påtagligt uppförslut förbi trädgränsen och upp på kalfjället. Skulle vädret ta i går det att ta skydd i nödstugan. Här finns kamin och två britsar.

När vi passerade Gåsåns nödstuga hade vi någon timme kvar med fantastiskt eftermiddagsljus. Det var bra tajmat med den sista biten. Att få ta paus efter några stavtag och blicka ut över fjällvärlden och de varma solstrålarna gav energi för den sista biten.

När vi kommit över krönet försvann också solen bakom en fjälltopp och när vi såg taken på Gåsenstugorna färgades himlen rosa. Kanske är just det ögonblicket som jag kommer minnas allra mest från den dagen; den varma nöjdhetskänslan i kroppen när jag inser att vi är framme – och att den sista timman varit både jobbig men fullkomligt fantastisk!

Stugvärden Eva möter oss med varm saft och det smakar ljuvligt! Hon visar oss till rätt stuga där också hundar får vara med; vi har ju min jaktcockerspaniel Hazelwing med oss.

Eva har varit på STF Gåsen i ungefär en vecka och under dessa dagar har det bland annat blåst full snöstorm så de är i full färd med att skotta fram alla stugorna. Här finns totalt 52 bäddar och ett säkerhetsrum som alltid är öppet även om fjällstugan inte är det. Vintersäsongen har varit igång sedan 22 februari och håller öppet fram till 28 april och öppnar för sommaren igen strax före midsommar.

Vi småpratar lite inne i butiken om väder och vind och allmänna trevligheter. Chipspåsarna är det som säljer bäst just nu och det kan jag förstå; soligtväder vårvinterns början är perfekta tillbehör till en salt chipspåse efter ett gott dagsverke på fjället. Eller om det kanske är tvärtom.

Vi delar rum med ett sällskap som är ute på en flerdagarstur och det är god stämning i stugan. Kläder och pjäxor hängs på tork och det lagas mat inför kvällen. De levande ljusen sprider ett behagligt sken och temperaturen inomhus stiger långsamt men säkert. Eva berättar att de inte haft några gäster alls föregående natt men idag bor här flera stycken och ännu fler är på ingång.

Dagens skidtimmar gör sig påmind och vi rullar ut sovsäckarna rätt så tidigt. Det finns både hundbur och hundfilt till Hazel som somnat nöjd på våra fötter redan innan vi hunnit äta middag.

Under natten hörs ingenting utanför fönstret; vädret visar sin allra bästa sida och vindarna som annars kan bjuda på riktigt väder håller sig borta.

I gryningen hör vi någon tassa upp och sätta på sig pjäxorna och göra sig redo för en topptur före frukost men vi andra ligger och drar oss några ytterligare timmar och strax efter vi klivit upp kommer stugvärden och berättar om dagens väder. Det ska bli fint idag också!

Vi äter chiapudding till frukost vilket är ett praktiskt alternativ för den som vill ha god energi med minsta möjliga ansträngning. I en liten termosflaska har jag blandat i 1 dl chiafrön och någonstans mellan 2-3 dl havremjölk. Rör om med några minuters mellanrum så att det inte klumpar sig och stäng locket. Lagom till frukost dagen därpå är chiapuddingen klar! Toppa med nötter eller bär eller ät som den är!

Förutom frukost så består morgonbestyren av att packa väskorna, hämta vatten på släde ur vattenhållet en bit därifrån, göra av med slaskvattnet och städa ur stugan så att den är redo för nya gäster senare samma dag.

Vi vinkar av de andra sällskapen och önskar god tur och tackar stugvärdarna för det goda värdskapet och ser fram emot fin utförsåkning. Vi vet ju att allt motlut från gårdagen innebär skidåkning utan särskilt mycket ansträngning idag! Det gäller i alla fall för de första fem kilomentrarna ner till Gåsåns nödstuga. De resterande 15 km till Storulvån får vi faktiskt jobba lite för idag också.

I fjällen kan man bo i både fjällstuga och fjällstation och STF har även vandrarhem och hotell. Några av de andra anläggningar jag prickat av på senare år är Abisko Turiststation, Alesjaure Fjällstuga och Singi Fjällstuga längs Kungsleden. Storulvån, Sylarna och Blåhammaren är fjällstationer i Jämtland jag gjort dagsetapper till många gånger.

Stensdalens Fjällstuga är den nyaste fjällstugan bara 13 km från Vålådalen, en perfekt tur i vårvinter tänker jag – när kvällarna är riktigt långa och solskenet aldrig vill ge upp. Härifrån kan man fortsätta leden till STF Gåsen. Det som är så fint är att man kan planera sitt äventyr lite som man vill och hur man känner!

Det är med en skön trötthetskänsla i kroppen och några fräknar på näsan som jag stänger detta äventyr på turskidor in i väglöst land. Jag knäppte runt 600 bilder från turen och minns dem med glädje. Det är nog det allra bästa med denna typ av äventyr; alla känslorna blandas samman med intryck och trötthet och bildar något riktigt fint att minnas länge!

Vilken skidtur är du sugen på?

33