Strax efter årsskiftet köpte jag en sommarstuga vid sjön Mållången i Hälsingland, nästan på gränsen till Dalarna. Den ligger en bit från vägen som går mellan Alfta och Falun med perfekt cykeldistans på min cyclocross från huset i Hälsingland, och nära Skålsjögården som har massa löpslingor.

Jag har köpt sommarstugan tillsammans med familjemedlemmar och planen är att renovera till den inför sommaren och sedan hyra ut den – och vara där själva förstås.

Stugans allra bästa feature är strandläget. Den ligger precis vid strandkanten med båthus och en liten, liten sandstrand. Bryggan – redan kallad frukostbryggan – blir solig vid tiosnåret och sedan badar hela tomten i sol.

Stugan – eller ja egentligen är det faktiskt två stycken – är rätt boxig idag men har en kul historia. Det är min mammas morfars gamla bensinmack som blivit hitdragen från Alfta, därav sin kubliknande form. Vi ska ta bort hela det där fyrkantiga uterummet i brunt trä och visserligen fortsätta på det kantiga spåret men köra helglasat istället. Jag ser framför mig att det ska bli stramt och snyggt, och liksom smälta in bland träden på tomten – även om vi ska fälla ett trettiotal av de där tallarna.

Min kille är rörmokare och gick runt och mätte grejer överallt. Snart sätter en snickare igång med det mesta av jobbet, vi är måna att få sätta våra planer i verket så snart som möjligt så att vi kan hyra ut den här härligheten!

I den andra stugan som skymtar lite på bilderna ska vi plocka ut ett kök och sätta in en kamin och bara ha det som en sovstuga. Jag tänker att det ska vara sjukt enkelt – men också sjukt mysigt. Där inne ska det stå en kaffemaskin så att man kan tända kaminen och ta sig en kaffe och blicka ut över ösregn eller solnedgångar eller tjockt snöfall. Man ska kunna läsa bok efter bok eller kanske skriva sig sin egen.

I huvudstugan umgås man. Här spelar man kort eller äter långa middagar, kanske lagad på fisken man nyss dragit upp ur sjön. Här sjunger skratten till långt in på natten och här äter man sommarfrukostar barfota, kanske med färgade fingrar från alla blåbär man plockat.

39