De porlande fjällbäckarna, de oändliga vidderna, ljuset som aldrig tar slut på sommaren och de pastellfärgade sköra dagarna på vintern. Jävlar vad fint det är här i norr (även om jag är rätt långt söderut i det gigantiska område som kallas ”Norrland”).

Jag märker att jag dras till instagramkontona och bloggarna som lägger upp inlägg från livet här uppe. Även om jag inte vet vilka människorna bakom dessa konton är så är det något som griper tag i mig och som gör att jag följer. Det är magiskt magnetiskt.

Kanske är det min filterbubbla eller är det så att det finns en alldeles särskild trend som gör att vi blickar norrut. Så jag skrev några frågor till två härliga profiler med rötter långt norr om Stockholmscentrum och bad om deras tips. Vad får man inte missa i deras delar av Norrland. Och får man ens säga Norrland?

Om du planerar en resa norrut, oavsett när på året – så är det detta du ska läsa!

Först ut är Sofie Lantto. Jag älskar hennes blogg för att den bjuder på så mycket av allt. Jag älskar hennes bilder på Instagram för att hon fångar känslan på ett alldeles särskilt sätt.

Här är mina frågor, och hennes svar (alla foton i detta inlägg är från Sofie Lantto eller Hans Berggren):

1. Begreppet Norrland – hiss eller diss? Och varför?
Min svärmor får något svart i blicken när jag säger att jag är från Norrland. ”Sofie, du är från Lappland!” Norrland är nästan 60% av Sverige och vi brukar skratta hemma när väderleken presenteras i tv, radio och tidningar. ”Norrland växlande molnighet.” Som om Kiruna har samma väder som Sundsvall? Som att man skulle presentera resten av Sverige så… ”Södra Sverige regn. Punkt. Men jag säger ändå hiss. Jag gillar Norrland som begrepp. Men jag är från Lappland.

2. Om du skulle ge tre tips till norr. Ett för vintern, ett för vårvintern och ett för sommaren. Vad skulle du tipsa om då?

Vintern:
Norrsken i Abisko. Ta tåget upp till Abisko och stanna några dagar. Det är något magiskt med Abisko – några mil norr om Abisko ligger Riksgränsen som är en av dom områden som får mest nederbörd varje år, men Abisko är en av dom som har minst nederbörd = ofta klart väder = är det norrsken så ser du det!

TIPS! Läs Sofies inlägg om hur du fotar norrsken här!

Vårvintern:
Har det snöat så finns det inget som slår en skiddag i Riksgränsen i april! Eller en skidtur till Låktatjåkko Fjällstation. Fantastisk plats – mitt i ingenstans. Sveriges högst belägna restaurang och bar ligger nio kilometer från Björkliden. Låktatjåkko Fjällstation är öppen 27/2-24/3, har bara 18 sängplatser och galet god middag. (Vill eller kan du inte åka skidor så kan du ta bandvagn)

Sommaren:
Midnattsolen! Att det är sol dygnet runt gör att mina batterier är fulladdade hela tiden. En favorittur är från Sitoälvsbron till Skierfe. En dag gick jag dit och tillbaka samma dag (rekommenderas inte) men en tur på tre dagar är fantastisk.

Eller att ta några dagar och gå Kungsleden från Kvikkjokk till Saltoluokta (drygt sju mil) med en avstickare till Skierfe – det är alltid värt! Det är en magisk plats och du får ta några steg in i på vår vildaste nationalpark, Sarek. Avsluta med bastu och en trerättersmiddag Saltoloukta.

TIPS! Läs Sofies inlägg Sarek på en dag eller Sarek I love you

En annan favorit sommartid är Laponia triathlon. Ett långdistanstriathlon som startar med simning vid midnatt och sedan cyklar och springer man hela natten för att gå i mål lagom till frukost eller lunch.

TIPS! Läs Sofies inlägg från Laponia triathlon 2018, Laponia triathlon 2017 eller första upplagan av Laponia triathlon 2016!

3. Om jag säger sommar – vad minns du mest då?

Trollsjön! (Rissajaure) Sveriges klaraste och renaste sjö med ett siktdjup ända ned till botten på 36 meter. Har gått upp och ner till Trollsjön många gånger men ett minne jag bär med mig resten av livet är när hela familjen gick upp en eftermiddag förra sommaren. Vi åt middag helt ensamma vid sjön. Lekte bland stenarna i Kärkevagge och sedan tältade vi precis vid sjön. Vaknade och åt frukost innan dagstursmänniskorna började anlända.

TIPS! Läs Sofies inlägg om Trollsjön här!

Foto: Hans Berggren

4. Vad längtar du mest efter just nu?

Att åka skidor på Dundret! Forever and ever mitt hemmaberg. Berget jag under min uppväxt såg från mitt sovrumsfönster. Det sista jag såg innan jag somnade och det första jag såg på morgonen. Kan fortfarande plocka fram lyckokänslan när jag vaknade och såg första snön ligga på toppen, eller på hösten när hela berget växlade till rött och orange. Just nu älskar jag att och Hans kan åka skidor själva och barnen för sig och sedan sammanstrålar vi och tar några åk ihop. Äter lunch, åker några timmar till och sedan går omkring i underställ till bastun är varm.

Men längdskidor i skogarna runt Dundret och Gällivare är inte heller fel. Människor betalar massa pengar för att åka på tystnadsretreat, jag åker skidor i skogen, badar bastu i vår ensliga stuga, tittar in i elden och sedan ut över sjön – och får samma meditationseffekt.

TIPS! Läs om sportlov på Dundret eller Dundret levererar – för ännu mer inspiration!

Blir du också nyfiken på allt som finns att upptäcka i norr? Klicka i hjärtat! Eller ännu hellre; lämna en kommentar med dina tips!

27