För en vecka sedan drömde jag om norrland på ett alldeles särskilt längtigt sätt. Igår fick jag vara mitt i det. Det var en mild februaridag och solen strålade. Jag hörde fågelkvitter och det var vindstilla och jag ville bara packa min termos och skida iväg på fjället. Det var en sådan där drömnorrlandsdag.

Förra veckan gav Sofie Lantto sina allra bästa tips till drömmen i norr. Nu är det dags för en annan inspiratör som jag följer flitigt: Amanda Matti. Hon bor i Gällivare och fångar dagen på sitt sätt. Jag tycker att hon är cool och jag älskar att vara med på hennes äventyr och upptåg på bloggen och instagram!

Här är mina frågor, och hennes svar:

1. Begreppet Norrland – hiss eller diss?

Jag gillar begreppet Norrland och tycker att det är kul att det är något som folk vill förknippas med. Men i och med att Norrland är så stort, typ från Gävle till Treriksröset, så är det ju svårt att veta vad folk menar med Norrland. För mig är det mer ett begrepp som är synonymt med närhet till natur, sköna människor, avslappnad livsstil och livsglädje. Om jag vill vara mer specifik med var jag kommer ifrån säger jag Norrbotten, Lappland eller kort och gott ’tio mil norr om polcirkeln’.

2. Om du skulle ge tre tips till norr. Ett för vintern, ett för vårvintern och ett för sommaren. Vad skulle du tipsa om då?

Under midvintern (december-februari) är mitt bästa tips att åka till ett mysigt tillhål och uppleva de vidsträckta vyerna på skidor eller skoter. Abisko, och Björkliden har fina hotell och restauranger om man vill vara ute i naturen men ändå mer i civilisationen. Här är fjällen oerhört vackra och chanserna för att se norrsken överhängande. Att ge sig ut på skidor i midvinterljuset (med guide om man är ovan) när det är -20 grader är magiskt. Samma att få ge sig ut med skoter över vidsträckta vidder och få färdas långt genom de vackra landskapen.

Under vårvintern (februari/mars-april) är alla aktiviteter ute härliga. Här upp åker vi gärna ut med skoter på våren, hittar ett fint ställe att gräva en solgrop på och sen hänger vi där hela dagen. Grillar, solar, pimplar (fisk) och kör skoter. Min favorit är att få göra det uppe i fjällen, Ritsem är en stor favorit bland Gällivareborna. Med det vackra Ahkka-massivet i söder. I stort sett alla aktiviteter som innebär att man är ute en hel dag, det behöver inte vara så avancerat.

Sommaren i midnattssolens land är inget annat än magisk. Jag älskar att promenera på mitt hemmafjäll Dundret på sommarnätterna. Under slutet på juni tycker jag att det är som finast att ge sig ut och tälta i skogen eller uppe i fjällen. Min favorit helgtur är fortfarande genvägen in i Sarek via Aktse. Eftersom det är ljust dygnet runt har man massor av tid till att utforska och att sitta på en fjälltopp vid midnatt och spana ut över landskapet är som terapi. Inget gör mig så lugn och full av liv som just det.

Tips! Läs mer om Dundret här!

Tips! Här är Amandas inlägg om genvägen in i Sarek

3. Om jag säger sommar – vad minns du mest då?

Jag har mest sommarminnen från Gällivare och Dundret såklart, eftersom det är där jag vuxit upp. Att vandra på Dundret sommartid är himla fint, perfekt om man har små barn eller inte kan gå så långt. Bilvägen går ända upp på toppen och en led är också anpassad för barnvagnar och rullstolar. Runt Gällivare finns också massor av bra fiskeställen, bland annat i Kaitumälven. Vill man hyra bil kan man köra längs vägen västerut mot Stora Sjöfallet och Världsarvet Laponia. Att göra roadtrip sommartid upp mot fjällen är fantastiskt, speciellt om man gillar vackra vyer och att fotografera. Det är alltid som vackrast på nätterna när midnattssolen lyser! Har man tältet med sig i bilen kan man stanna där man helst tycker det passar, det älskar jag med sommaren. Att det är så enkelt!

4. Vad längtar du mest efter just nu?

Just nu längtar jag mest efter att få åka snowboard i vårsolen. Jag hoppas ta mig upp till Riksgränsen och Björkliden under vårvintern för att åka både puder och pist. Vår snart-fyraåring har precis börjat åka själv ( i sele) och jag längtar efter att få ta med honom i längre backar och få dela min passion för snowboard med honom. Björkliden är fint för barnfamiljer och i år kommer vi ta med så väl turskidor som snowboards.

Här kan du läsa den första delen i den stora norrlandstrenden med Sofie Lantto

Du! Klicka i hjärtat om du gillar när jag fyller den här bloggen med Norrlandsgrejer!!

27