Enligt Vagabond är Norge det bästa resmålet 2019, de har utsett världens bästa resmål i sex år och i år fokuserar man också på hållbara resor som en ny kategori. Norge vinner mångas hjärtan och jag kan förstå varför. Naturen är fantastisk och landet är rätt så nära.

Norges natur gör landet helt fantastiskt. Norges natur gör också att det inte är helt enkelt att åka tåg eller att ta sig långa sträckor. Det är precis som på Sri Lanka där allting också gick i moderat tempo, fast av helt andra anledningar. I Norge finns det för övrigt 69 flygplatser och i Sverige finns det typ 38 (enligt läsare. Swedavia driver 10 av dem – försök att räkna upp så många du kan…). Apropå det här med flygandet som blivit så aktuellt…

Min kille jobbar just nu i Stranda i Norge, det är ungefär 35 mil från Åre till Stranda och tar mellan 7-10 timmar att köra beroende på väder och tid på dagen och när färjorna går. Norge är vackert men inte så himla ”enkelt” att resa runt i.

Varje gång han kör mot Stranda ringer han lyriskt till mig och säger att jag måste åka hit. Han åker i närheten av kända ställen som Trolltunga, Trollstigen och Geiranger och har några hemliga tips i rockärmen han fått från lokalbor i området. Såklart måste allt detta upplevas! Vissa upplever sträckan Åre-Ålesund genom Nordic Island Adventur Race med namn Valhalla. 65 mil, 16 500 höjdmeter – det snabbaste teamet beräknas behöva 4 dagar eller 144 timmar för att göra hela sträckan.

Bland Vagabonds lista över bästa klimartsmarta resmålen vann Köpenhamn över Berlin och Lappland och på topplistan över bästa länderna är listan 1. Norge 2. Costa Rica och 3. Sri Lanka.

Sri Lanka har listats som ett toppresmål av flera olika källor och jag var där i november förra året. Här kan du läsa alla blogginläggen från Sri Lanka!

Köpenhamn kommer jag att besöka under året eftersom vi förmodligen kommer att hänga i Skåne en hel del för surf och strandhäng. Det är framförallt maten som lockar med topprestaurangen Noma och streetfoodstället Hija de Sanchez.

Norge lockar också till fler besök även om just maten inte står högst på önskelistan. Ja, förutom hotellfrukosten i Trondheim som är bäst i hela Norge enligt en annan topplista.

Förra sommaren var vi och fiskade i Sula i Norge en vecka och sedan ville jag inte göra annat i mitt liv. Det var SÅ fint och varje dag på havet gick alltför snabbt. Inför sommaren spånar vi på en ny fiskeresa och funderar på var. Förmodligen åker vi ännu mer norrut mot Tromsö eller däromkring.

Sula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSara Rönne Sula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiske

I Tromsö var jag en midsommar för några år sedan och sprang ett halvmaratonlopp under midnattssolen. Senja, som ligger där i krokarna, har beskrivits som lika fint som Lofoten och jag håller med. Lofoten som jag husbilade mig runt är fantastiskt – såklart – men det finns fler drömställen att upptäcka i Norge!

På min bucket list står till exempel stigcykling i Röros – och cykling i Trysil!

Har du några Norgetips att dela med dig av?

Här är några av mina inlägg från Norge:

Norges bästa frukost finns i Trondheim

Sula – här fiskade vi!

Nätterna i Lofoten

Vandra Reinebringen i Lofoten

Husbil i Lofoten

Bilder från Tromsö

Midnight sun marathon Tromsö

18