Häromdagen var jag till Huskucabin för andra gången den här vintern. ”Ni verkar ha tur med vädret” sa PerJohan till mig. Det är han som äger stugan och han hade rätt. Förra gången hade vi precis fått härlig nysnö. Precis så var det också den här gången. Men lägg till solstrimmor, månsken och stjärnströssel också!

Läs mer om första gången jag var till Huskucabin här!

Förra gången kunde vi köra sommarvägen fram till stugan. Den här gången tog vi turskidorna och skidade några kilometer genom skogen och sedan över sjön. Vi hade solnedgången i ryggen och det var magiskt. Snön var mjuk och orörd och det glittrade fint framför skidspetsarna. Vi styrde mot skogsdungen på andra sidan sjön som badade i solnedgång.

Vi hade i vanlig ordning ryggsäckarna fullpackade med nödvändigheter. Bok, vin, ost och chark, mackjärn och sådant där. Det är lyxigt att kunna okynnespacka när man bor i en stuga – jämfört med när man tältar.

Såhär kan det se ut just när jag sticker iväg på tältäventyr förresten. Får ju rätt svår längtan när jag kikar tillbaka på detta!

När vi nådde fram till stugan var klockan någon gång mellan 3 och 4 på eftermiddagen och vi tillbringade efterföljande timma med att elda upp lite värme innanför väggarna.

För att snabbast få igång eld i en kamin är tipset att spänta en vedklabb så att det blir bränsle som flammorna kan ”ta tag i”. Du kan spänta ved med en yxa eller en kniv.

Torra döda kvistar, näver eller en tampong (lifehack!) är sådant som lätt antänder. På bilden nedan gör Danny en ”feather stick” (kolla taggen på instagram!) som också gör att det börjar brinna enklare.

”Du kan väl temperera ostarna” så han skämtsamt när det fortfarande var minusgrader inne i stugan. Jag gjorde mitt bästa, och hällde sedan upp öl från Åre Bryggcompagni och Ottsjö Brygghus som trivdes bättre i kylan.

Att ligga i ett tält och läsa bok har stått på min bucket list rätt länge men jag var rätt nöjd som fick ligga i en stuga mitt ute i ingenstans och göra samma sak. Just nu läser jag Hjärtats raseri.

Några timmar senare lagade min kille middag. Vi hade med oss ren som han stekte på med asiatiska smaker. Han hade vakumförpackat alla småsaker som behövdes till; allt från sesammayon till picklad rödlök, strimlad ingefära och lite annat. Det är ett praktiskt sätt att packa med sig saker. Ibland vakumförpackar han sina kläder när han packar också, men det är eventuellt lite överkurs…

Här är ett ungefärligt recept på ”asiatisk norrlandswrap”:

Första grejen: bästa bröden för wraps är libabröd (libanesiskt pitabröd), finns vanligtvis i frysdisken. En förpackning på fyra bröd kostar runt tio kronor. Brödet är bra för att det är stort och inte spricker när det blir kallt.

Fräs svamp och ta den sedan från plattan. Fräs sedan hackad vitlök, skivad gul lök, strimlad ingefära (tänk tändsticksstorlek) tills det doftar gott (och har fått lite färg). Lägg i renskav och stek det nästan klart och häll i din marinad.

Recept för marinad: sriracha, soya (överkurs: vi körde greencapsoya och svartsöt soya), sesamolja, fisksås och torkad röd thaichili.

Istället för att göra egen marinad kan du köpa en färdig marinad från till exempel Santa Maria och tillsätta mer chili för extra hetta.

Med marinaden i pannan steker du ihop maten tills köttet är mört. Tillsätt en skvätt vatten om det känns torrt.

Servera med tunt skuren isbergssallad och hackad gurka, picklad rödlök, sesammayo, koriander och rostad lök!

Utanför stugan såg det nästan ljust ut hela natten. Det var månen som sken över oss! På morgonen väckte solen oss med ett fint rosa ljus och det fina med att sova i tält eller en stuga liknande denna är att tiden inte spelar någon roll. Jag sover tills jag vaknar och låter kroppen styra.

Därför åt vi inte frukost förrän klockan var lunch. Då gjorde vi mackor i mackjärn i den lilla kåtan nere vid sjön. Det var soligt men blåsigt och det var perfekt att vara inne fastän vi ändå var ute.

Några timmar senare packade vi ihop våra grejer och skidade över sjön igen och in i skogen, och fick en lika fin solnedgång som ett dygn innan.

Länktips (innehåller Adlinks)

Första gången jag var till Huskucabin i december

ADLINK: Jag använder ofta Hydroflask när jag är ute på tur. De håller kylan när man vill. Och på samma sätt håller de också värmen när man vill. Här finns de i en mängd färger och varianter! (adlink)

När vi vintertältade förra året

22