Jag är så glad för den vinter som varit och längtar samtidigt efter all den vinter som kommer. Den första tredjedelen har passerat; midvintern. Nu har vi snart sportvinter – och sedan kommer vårvintern. Kanske är det inte precis så man delar in vintern men jag tycker ändå att det passade rätt så bra.

För mig är februari som en lång sportmånad. Det är alpina VM femtio meter från mitt hus, det är snart sportlov och det tränas inför Vasalopp och annat. Ljuset kommer tillbaka och vi lämnar midvinterdvalan. Vi har (snart) fått första lönen och i och med det rinner de sista jul- och nyårsminnena ur våra ådror. I januari blickar vi framåt. Men i februari ÄR vi liksom framåt.

Min vinter började i november. Det var då vinterbadandet började på riktigt. ”Kom så badar vi istället för att dricka kaffe” sa min kollega (och badchef) och så var det igång. Det har blivit några vinterbad sedan dess och jag har dragit med en hel hög vänner på denna underbara grej!

Vinterbad

Den första vinterfjällturen gjorde jag den 4 november och som sig bör kom den komplett med termos, eld, vinterkläder och snö på fjället.

Jag har varit till Huskucabin vi två tillfällen. Den där drömstugan ute i skogen i Offerdal här i Jämtland. Båda gångerna hade det snöat och det var alldeles orört utanför. Kanske är det just dessa dygn som gett mig mest vinterkänsla.

Och så minns jag dygnet i början av december när det toksnöat och jag och min yogavän Therese körde till Ånge och ett dygn på Saras bed and breakfast och det var magiskt för allt var så vitt. Och jag kan ha sagt att ”nu har jag upplevt hela vintern, resten är bara bonus”. Det är fint att få känna så!

Jag har sprungit med pannlampa med bångstyriga snöflingor framför ögonen. Och i ögonen.

Jag har åkt skidor i Vail, jag har åkt skidor i Järvsö och jag har åkt skidor här hemma i Åre.

Nästa vecka är det februari och jag blickar fram mot allt annat jag vill göra i vinter:

Jag vill åka skidor i mörker. Kvällsskidåkning – eller morgonskidåkning för den delen – är en grej jag tycker väldigt mycket om. Att få stänga in sig i sina skalplagg och kliva av liften i mörker och sedan glida in i en skidbacke som badar i ljus. Fram till de ljusa dagarna är detta den typ av alpin skidåkning jag gillar allra bäst! Just nu gillar jag kvällsskidåkningen i Duved allra bäst men ser fram emot att testa fredagkvällarnas skidåkning i Trillevallen!

Jag vill göra fler utflykter på turskidor. STF Stensdalen och STF Anariset står på min bucket list som två lämpliga utflyktsmål här i Jämtland men… det finns ju så mycket mer!! Jag skulle vilja ha som ett basecamp och göra dagsutflykter från. Förra året åkte jag turskidor i Hemavan och Vindelfjällen bland annat och det var fint.

Har du tips på fina ställen så skulle jag bli hemskt glad om du lämnade en kommentar!

Järvsö och Harsa står på min upptäckarlista. Jag har aldrig åkt längdskidor i Harsa men det är ju rätt nära gården i Hälsingland där jag gärna tillbringar min tid.

Vintercykling. Denna ständigt återkommande favoritsyssla. Min cyclocross står och väntar på mig i Hälsingland och jag tror jag prickat in några dagar rätt så snart då jag kan åka dit och cykla. Jag ska bara livspussla lite…

Snöskoteräventyren väntar i vinter och jag vill bland annat till Frostviken och till trakterna runt Hemavan där vi var förra året. Jag vill också göra ett skoteräventyr från a till b och åka iväg på turer på kvällarna här i Åre. Just nu står vår skoter i Hälsingland men efter VM kommer vi ha den här i Åre.

Sara Rönne snöskoter Polaris Pro RMK 800Sara Rönne skoter

Och så vill jag topptura mer. Jag köpte nya pjäxor förra året och nu ska jag bara utrusta mig lite mer permanent med skidor! Topptur är en perfekt efter jobbet-grej och riktigt bra träning!

Mars är min allra bästa vintermånad och jag tror att känslan av mars vara ända en bit in i april i år eftersom påsken ligger så sent! Två fina minnen från förra året är när vi åkte turskidor runt Forsaskalet och folk låg och solade i bikini – och så Åre Sessions som var fylld med både vänner och fest.

Så hej vintern. Allt det som är kvar av den. Nu jäklar ska vi ha kul!

(Yes, klicka i hjärtat om du håller med)

39