”Mitt liv i fjällen handlar inte om att downshifta” har jag sagt vid flera tillfällen. Däremot vill jag ha närmre till allt jag tycker om och det är därför jag trivs så bra här. Jag äger inte mitt eget boende i Åre, men jag hyr det av mina föräldrar så det är ju ganska praktiskt ändå.

Jag bor i en lägenhet, som en övre del av ett hus, precis bredvid en skidlift och Åres största skidbacke där det snart ska tävlas i VM. Här har jag tre sovrum; ett rätt så stort och två mindre. I ett av de mindre rummen har jag två cyklar: min egen mountainbike och min killes mountainbike. Just nu står också ett kamerastativ där. Och på sängen ligger en cykelram i kolfiber. Den ska – så småningom – byggas ihop till en endurocykel.

I det andra lite mindre sovrummet har vi alla andra friluftsgrejer. Vi kallar det friluftsrummet. Var annars ska man få plats med allt man behöver när man lever ett liv utomhus som går ut på sportande och andra trevligheter.

Jag fick en gång frågan om jag behöver så mycket grejer och svaret är ju både ja och nej. Beroende på vilket liv man vill leva.

Alla saker jag har använder jag. Det är alltså inte prylar som samlar damm på en hylla. När jag flyttade hit till Åre packade jag in mina tillhörigheter i en liten Mini Cooper (cab dessutom) – jag hade inte mer än så som jag behövde.

Såhär tänker jag om mina grejer och såhär använder jag dem:

FRILUFTSPRYLAR FÖR VINTERN

Alpina pjäxor och alpina skidor

Min utrustning är snudd på stenålders för en fjällfantast som mig. Jag har två par skidor: ett par pistskidor  (Nordica Doberman Spitfire) och ett par all mountain (Stöckli Stormrider). Jag har haft dem i runt 6-7 år och mina pjäxor har jag haft i mer än tio år. Dessa grejer är inte längre så högpresterande, mest på grund av att jag åkt skiten ur dem helt enkelt.

Toppturspjäxor (men inga skidor)

Förra vintern köpte jag toppturspjäxor efter att ha hyrt pjäxor och fått en blånagel som störde lite av mitt flow hela våren (aj den gjorde ont). Mina toppturspjäxor går fint att använda för all alpin skidåkning men jag har inte ställt om bindningarna på mina alpina skidor. Dessa pjäxor är mycket lättare än mina gamla alpina pjäxor och funkar för techbindningar, som man ofta har på topptursskidor.

Jag köpte aldrig nya skidor förra året men provade runt en del och nya skidor står DEFINTIVT på min lista över saker som jag faktiskt känner att jag måste ha. Mina favoriter från förra året kommer från Åre Skidfabrik och var ett par Extreme Opinion 108.

Topptur är en bubblig favoritgrej jag vill göra mer av. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka fjällvärlden på och att gå i tystnad (eller stormigt väder) är precis så som jag vill tillbringa mina vinterdagar. Särskilt med hund eller sällskap. Alpint är kul men jag vill helst inte samsas med alla andra…

sara rönne åre

Här stod jag förra året i mina nya pjäxor och ett par testskidor för topptur. Stighudarna låg i ryggsäcken. Det var en bra dag ändå!

Turskidor

Jag köpte mina turskidor, ett par Åsnes, och mina turpjäxor, från Alpina, och använde dem inte jättemycket i början men OJ så jag använt dem nu på slutet. Att gå på tur är perfekt att göra med min hund Hazel och en kul grej för lite flackare fjälläventyr. Turskidor och vintertältning är en perfekt kombination och jag gillar hur enkelt de orörda äventyren är så enkla att uppleva med turskidor.

Edsåsdalen

Jag och äventyrshunden Hazelwing på turskidor. Eller i alla fall jag.

Skejtskidor

Detta är min favoritträningsform i preparerade skidspår just nu. Jag blir trött av fem kilometer och förstår inte riktigt hur man kan skejta flera mil så som folk gör men så är jag också en nybörjare. Jag har haft min utrustning i runt tre år nu men antal pass på skejtskidorna från Fischer kan jag nog räkna till fingrarna på mina båda händer. Det är en lite tråkig grej med mitt fjälliv; jag gillar att göra så många olika saker att jag inte hinner göra en sak särskilt mycket. Jag gråter inte tårar över det. Jag har alldeles för roligt för det.

Längdskidor Åre

Ett av de bättre passen på skejtskidor förra vintern. I år har jag fått till ett pass!

Klassiska längdskidor

Jag har twinskin-skidor från Fischer som inte behöver vallas men ärligt talat är jag just nu lite less på klassisk längdskidåkning och har så varit sedan jag åkte Tjejvasan för andra gången för några år sedan. Twinskin plockar bort stöket med valla, även om jag tycker att det var rätt kul att hålla på med valla och sedan även åkte något år med tejp vilket också funkade bra.

Snöskor

Jag köpte två par snöskor när jag flyttade till Åre för det är ändå den aktivitet som kräver absolut minst förkunskap. Det är enkelt att knäppa på snöskorna och dra rätt ut i det fria.

Snöskoter

Vår Polaris PRO RMK 850 var det stora inköpet förra året och med skoter så kom en del andra saker vilket gjorde det hela lite dyrt. Typ hjälm och rejäla kängor och sådana saker. Jag är så glad över vår snöskoter och jag fick uppleva fantastiska turer förra vintern. I februari kommer vi plocka ur snöskotern ur garaget och uppleva ännu mer. Jag har lärt mig burka men ska slipa lite mer på mina kunskaper. Jag tycker fortfarande att det är lite svårt med friåkning och att bedöma terrängen och hur skotern går. Vår snöskoter är en lössnömaskin så det är ju ute i terrängen den trivs!

Sara Rönne

En wow-vecka med snöskoter i Slussfors och Vindelfjällen

Cyclocross

Jag köpte min första cyclocross, eller cx som det ofta förkortas, som en vintercykel så den får finnas med här. Jag ÄLSKAR verkligen vintercykling för all frihet som jag känner på sadeln, ofta med pannlampan påslagen – eller med den vita vintervärlden runt omkring mig. Dubbdäcken går riktigt fint på is även om det kan bli lite slirigt i snömodd. Jag har ännu inte trillat omkull på min cyclocross men fokuserar inte heller på full fart utan anpassar efter underlag. Det är sjukt skoj att vintercykla helt enkelt!

Min cyclocross kommer från BMC och är en Crossmachine.

Sara Rönne cykling

Cykelsäsong ftw!

FRILUFTSPRYLAR FÖR SOMMAREN

SUP-bräda

Kanske är min SUP-bräda det jag använt allra minst och det är synd för SUP-paddling är kul. Brädan, en Red Paddle Race-bräda, har strulat lite för mig eftersom jag tappat bort skruven till själva fenan och när jag haft den med mig har jag mest lånat ut den till andra. Dumt. Jag vill SUP:a mer i sommar!

Mountainbike

Jag älskar min mtb även om jag cyklar med hjärtat i halsgropen mest hela tiden. Ändå vill jag bara cykla mer och mer. Jag kan lätt bli beroende av det här med stigcykling och har så många fina minnen från förra barmarksperioden som sträckte sig från april till oktober. Om jag ska vara ärlig är inte fjällstigar de allra bästa cykelstigarna; tvärtom kan de vara rätt utmanande. Men det fina är att det går att cykla prick överallt i Sverige istället.

Jag har en 2019 års BMC Speedfox som jag Ä L S K A R. Jag säljer just nu min BMC Speedfox 2018, ska bara lägga upp annonsen för den…

Landsvägscykel

Det var landsvägscykling som fick mig in på cykling men det är också racer jag cyklat allra minst de senaste åren. Så nu säljer jag min svarta kolfibercykel med ultegraväxlar – en Nishiki Limited (hör av dig om du vill köpa! Det är en 56:a) – så att jag kan använda pengarna till att kanske köpa nya topptursskidor istället. En in – en ut.

Till cykeln tillkommer också en landsvägshjälm (inte samma sak som hjälm för mtb) och landsvägsskor med SPD-SL.

Tält och sådant

När jag träffade min kille för ett och ett halvt år sedan fick jag tält och sådant på köpet. Ett rejält och riktigt sådant från Hilleberg inklusive bra sovsäckar (vintersäckarna är från Marmot) och liggunderlag och allt annat man behöver när man tältar ett dygn eller flera. Typ köp och allt det där som jag sakta men säkert också byggde upp på egen hand men ändå inte var helt färdigkittad med.

Kiteutrustning

Ja, mitt nyvunna intresse för kitesurf har också med min kille att göra. Han är kitefrälst och det var lite så det faktiskt blev vi vid ett tillfälle sommaren 2017. Han har bräda, våtdräkter och tre olika skärmar och snart lär väl jag ha samma sak. Det blir kul. Jag ser fram emot att fylla äventyrsbilen med alla sommarprylar och dra iväg till något härligt ställe. Kitegrejer kan (förutom brädan) också användas för snöiga förhållanden!

Äventyrsbil

Årets stora grej. Vår äventyrsbil är vår version av ”vanlife” och jag håller tummarna för att den är klar om bara några dagar.

Fiskegrejer

Fiskeintresset har jag också ärvt av min sambo som är fiskenörd och efter en vecka med djuphavsfiske i Norge ville jag helst inte göra något annat i livet. Han har fiskespön i kolfiber och andra dyrgripar och jag är inte så insatt i allt det där men har däremot insett att fiske absolut kan vara en prylsport!

Vad har du för grejer? Och vad skulle du vilja ha?

26