För två år sedan fick jag en stor inspiration att ta tag i min ekonomi. Under åren har den varit extremt skiftande. Att ”bli rik” eller bli ”ekonomisk oberoende” har aldrig varit min främsta drivkraft. Men jag har alltid förstått värde av att ha pengar och jag har alltid insett vilken övrig frihet jag kan ha om jag har en stor ekonomisk frihet.

Att ha pengar kan innebära att inte ha någon tid alls men att ha pengar kan också innebära att man kan frigöra tid. Det beror lite på hur man tjänar de där pengarna.

Att skaffa sig pengar genom att jobba extremt mycket, dvs att tjäna pengar per tidsenhet man lägger, ner tilltalar mig inte i sig om det skulle ske genom en extrem mängd arbetstid. Den magiska lyckogränsen där lyckokänslan av varje extra intjänad krona inte längre ökar går någonstans på en lön runt 35 000 kr.

Innan den inkomsten per månad blir vi ”lyckligare och lyckligare” för varje intjänad krona. Efter den gränsen avtar lyckan. Man brukar säga att ”marginal returns” är ”diminishing”, om man ska blanda engelska och svenska uttryck (vilket jag gör eftersom jag pluggade min nationalekonomexamen utomlands.

Här kan du läsa mer om min bakgrund inom det området – fast betänk att inlägget skrevs 2013 vilket känns som en halv evighet sedan och mycket har hänt sedan dess…).

Min inkomst per månad ligger en bit över den gräns där jag inte längre blir lika lycklig per intjänad krona. Och det faller sig därför naturligt att jag funderar över hur jag på andra sätt kan maximera min inkomst, snarare än att lägga ner mer tid på det jag redan gör. Den avkastningen har som sagt börjat blekna.

Under 2017 sålde jag två lägenheter varav den ena gick med vinst och den andra gick med förlust. Nettoeffekten blev en vinst och jag hade runt en miljon kronor på mitt konto (som visserligen skulle reavinstskattas). Vad skulle jag göra med pengarna, funderade jag. Och jag funderade mycket.

köpa lägenhet i stockholm

Två bilder från min tidigare lägenhet i Stockholm

Jag stod mellan att köpa skog och att köpa en ny lägenhet. Båda alternativen skulle låsa fast mina pengar och jag skulle hamna i samma läge som tidigare, det vill säga ha en investering – men inget mer att göra med pengarna just. Det hade varit förnuftigt att investera på lång tid, men… också lite tråkigt.

Det blev inget skogsköp för mig. Däremot investerade jag faktiskt i en lägenhet. Jag träffade min nuvarande kille och köpte halva den lägenhet som han redan ägde. Rent praktiskt innebar det att jag tog över halva lånen, och att jag gick in med samma kontantinsats som han gått in med. Han hade haft lägenheten rätt kort tid och vi beräknade den eventuella värdeökningen utifrån det.

Jag hade inte börjat kolla på nya lägenheter innan jag träffade honom. Jag hade noll procent lust men kände att jag borde. Utan lusten funkar inte min drivkraft och såhär i efterhand var ju det lika bra – det rätta läget dök ju upp senare.

Det känns bra att ha lagt en del av mina pengar på något som jag tror kommer ge avkastning vid en försäljning. Vi amorterar eftersom räntan är låg och lägenheten ligger i ett attraktivt område som har utmärkta förbindelser till city – och utmärkt läge för nästan prick allt annat.

Men jag ville vara mer aktiv med mina pengar och jag hade länge pratat med både min mormor och min mamma om aktier. Ett tag fick jag regelbundna sms från min mormor om vilka aktier som gick bra. Hon höll koll via DI men varken hon eller jag köpte något. Det steget hade vi inte tagit ännu.

Efter att ha funderat lite för länge tog jag steget och skaffade Avanzas app och insåg att det var hur enkelt som helst att öppna ett ISK-konto i appen och överföra pengar från min ”vanliga” bank (Danske Bank) och att jag borde gjort det långt mycket tidigare. Mitt generella tips kring att ta kontroll över sin ekonomi är att det aldrig är för sent men att det alltid är dumt att vänta för länge.

Jag nämnde mitt kommande (det blommade inte ännu) intresse för aktier det för några vänner och precis som allt annat i livet så öppnar sig dörrar när man uttalar det man gör – eller vill göra – högt.

Min kompis tipsade om en aktie hon köpt som hon trodde på och jag tyckte det lät intressant och jag köpte samma. Den rusade. Hon hade ett stort innehav som hon sålde på plus och tjänade en bra slant. Jag hade ett mindre innehav men tjänade lite jag med. Inte lika mycket – eftersom jag inte sålde lika mycket på plus och inte heller hade köpt för lika mycket. Men efter den händelsen blev jag intresserad på riktigt.

Krus Åre

Jag minns att vi satt här på Krus i Åre och pratade aktier en lång stund en förmiddag

Jag insåg att det här med att köpa aktier i Avanzaappen var lite som att köpa lösgodis och började hålla koll på appen några gånger varje dag. Från början köpte jag aktier för 1000 kronor i företag som jag kände hade potential. Och jag förde över totalt 5000 kronor till appen för att köpa lite olika aktier. Det var kul att se aktierna gå upp, och spännande när de gick ner.

När de går ner är det köpläge; det är som REA på aktierna. När de går upp övade jag mig på att sälja. Jag sålde mina små innehav och ”tjänade” en kaffe. Sedan en öl. Sedan en hel vecka med jättemycket öl. Jag drack inte ölen men jag gillar att likställa vinsterna med saker som går att ta på. Det gör det mer motiverande.

Min största aktieaffär var ett innehav som jag köpte för runt 45 000 och som jag sedan sålde för 60 000. Det är fortfarande inga jättesummor vi pratar om – men att spara ihop 15 000 kr på ungefär ett kvartal utan ansträngning var kul.

Många undrar hur man ska veta vad man ska köpa och jag började att läsa DI och hade Omni-appen med ekonominyheter. Om något verkade lovande köpte jag. Sedan började jag kolla bolag i branscher som intresserade mig. I mina instastories har jag bland annat nämnt att jag köpt (och sålt) SkiStar. Jag köpte Mips som jag sålde häromdagen.

Igår märkte jag att något hände med Bang & Olufsen så jag köpte för 6000 kr och sålde några timmar senare när de gått upp 13%. Det är fortfarande inga stora summor som ni ser. Men det är roligt och går det att tjäna någon tusenlapp eller två i veckan på just detta sätt så är ju det fint. Det skulle ta en evighet att få den avkastningen på ett bankkonto. Och du inser vad en knapp tusenlapp per dag kan bli per månad va? Och år.

(Observera att det är sparande med hög risk och att man inte ska placera mer än vad man kan riskera att bli av med).

Jag sparar långsiktigt 3000 kr i månaden genom fonder med olika risk. Jag har också ett ytterligare passivt fondsparande som jag fått sedan jag var liten. Genom att fylla på med pengar under lång tid i fonder gör att man sprider ut risken lite och köper både när börsen går upp – och när den backar. Fonder innehåller också en mix av av innehav vilket ytterligare sprider ut risken om något enskilt bolag skulle gå dåligt.

När Avanza sammanfattade mitt börsår 2018 fick jag beskedet att mitt innehav gått upp 20% medan snittet faktiskt var minus någon procent. Man kan ha många olika strategier med sitt sparande och jag sparar alltså långsiktigt i fonder medan aktier är något jag köper för att det är roligt.

Jag testade ett tag att köpa mer långsiktiga aktier men det blev tråkigt; inget hände och jag tappade intresset för hela grejen. Det blev ju aldrig säljläge. Såklart. Det kommer det inte bli förrän om många år. Precis som med träning och hälsa insåg jag att med min personlighetstyp (utan tålamod) måste jag låta mina pengar växa på flera fronter, därför passar mitt sätt mig just nu.

Jag har också bestämt att sälja av lite saker för att få mer pengar att röra mig med. Och för att jag rent krasst ändå inte använder allt jag har. Före jul sålde jag min trainer. Och framöver har jag som mål att sälja 2-3 saker i veckan. Jag tycker det är rätt jobbigt att lägga ut saker på Tradera men om jag portionerar ut det så blir det görbart. Pengarna jag får för grejerna vill jag placera i aktier; på så sätt får jag loss pengar från ”inget” och gamblar egentligen inte heller något. Det blir bara win.

Vill man inte spara i aktier men ändå ”betta” på något så är mitt tips att kolla upp apparna Diet Bet eller Step Bet. Där går man ihop flera stycken och slår vad om hur (t.ex.) många steg man kan gå per dag och per vecka. Man sätter ett gemensamt mål, t.ex. 12 000 steg per dag och lägger in en summa. De som inte klarar vadslagningen förlorar sina pengar – och de som klarar det delar på allt som finns i potten.

För egen del så har jag precis gjort något lite större. Jag har köpt en sommarstuga vid sjön Mållången i Hälsingland. Hur den investeringen faller ut återstår att se. Det är en spännande början att ha skrivit på pappret!

Om du vill att jag ska skriva mer om ekonomi, business och företagande – kommentera gärna om det eller klicka i hjärtat! <3

79