Jag tycker mycket om julen men har inga riktigt viktiga traditioner att hänga upp den på – förutom att jag vill göra den till en upplevelse att minnas med värme.

Jag uppskattar att min jul är fri från tvång och måsten. Förra året firade vi jul med skidåkning och hummer. I år kommer vi troligen att fira jul i Hälsingland med fysiska aktiviteter och vinprovning på juldagen.

Det finns så många måsten som vi tror att vi behöver förhålla oss till. Och det finns så många rädslor kring att bryta upp från traditioner som kanske bara finns till för att de alltid funnits till.

Jag vet – det är lätt för mig att säga. Jag är en extremt krass person och har en förkärlek till förändringar. Men jag har också en stark tro på att göra saker och ting bättre istället för att låta dem vara så som de alltid varit.

Men, jag fattar samtidigt att det inte är så lätt att förändra om ingen annan vill förändra. Då ska man ta sig en funderare på vad som är viktigt här i livet och vad som är värt att låta vara som de är. Och vad som inte är det.

Men. Det var inte jultraditioner jag ville skriva om. Det var julklappar. Jag tycker om att ge julklappar och det har jag alltid gjort. De senaste åren har kravet att ge något varit obefintligt eftersom vi kört julklappsfritt men nu har vi smugit igång det så smått igen.

Vi funderade på att ha ”upplevelser” som tema och just upplevelser är det finaste jag fått genom åren. När jag firade min bloggs tioårsjubileum fick jag en solnedgångsritt på Trumvallen i Vemdalen av två vänner. Man vet ju aldrig hur det står till med solen när det väl är dags men jävlar vilken kväll det blev!

Nu när jag fyllde år i september fick jag en slädhundstur av min kompis Katrin. Jag ser fram emot den och vi smygstartar med en natt i en av stugorna bredvid redan nästa helg.

Har du en äventyrskompis så kan det vara en kul idé att ge bort en natt i ett vindskydd. Slå in en flaska champagne som symbolisk grej att spara till dess för att dessutom fira att vindskyddsövernattning kan vara riktigt lyxigt.

Jag gör ingen hemlighet av att jag gillar allt det där som går under kategorin guldkant. Därför blev jag alldeles fnissig när jag såg att Hydroflask som gör termosar också gjort vinmuggar och en termos som rymmer innehållet i en vinflaska. Kanske inte så lämplig för just champagne, men perfekt för en flaska vitt eller rött – packa med lite ost och chark så är nästa tur i skogen eller på fjället klar! Det var alltså mitt andra julklappstips!

Serien Ayurveda från Rituals har blivit en favorit. Jag älskar duschmoussen och att spraya riktigt mycket torrolja efteråt. Ge bort ett set från Rituals – tillsammans med ett vinterbad. Det blir något att minnas länge efteråt!

Det finns så många upplevelsepresenter att ge bort. Ett par riktigt schyssta strumpor från till exempel Smartwool tillsammans med en vandring i sommar. Kanske någon etapp på Skåneleden, Sörmlandsleden eller Padjelanta? Enkelt nära eller längre bort. Eller något så enkelt som ingredienserna till pinnbröd och en avslappad men annorlunda middag (korv och pinnbröd) över öppen eld vilken vardagskväll som helst.

Eller gör en fotobok av ett äventyr som du redan varit med om tillsammans med någon du tycker om. När jag och min kille firade några månader tillsammans fick han polaroidbilder som minnen från våra tidiga gemensamma upplevelser. Jag beställde dem genom en app som kom upp som sponsrat förslag från Instagram.

Jag som gillar både te och kaffe och det som känns lite lyxigt hade också uppskattat att få några olika sorters specialkaffe. När mina vänner kom på besök i vintras tog alla med sig finkaffe från olika håll. Franskrostat och italienskt kaffe från NKs kaffehandel och så några andra specialare. Perfekt vardagslyx som gör mig glad. Jag hade blivit lika glad för en samling tesorter från Pukka.

Tegeforsen

Har du några bra julklappstips att dela med dig av? Vad för slags julklappar skulle göra dig glad?

17