Hela norra Sverige skimrar i vinterskrud men Åre har väderhavererat i ett stort regmoln. Ruskigt dålig tajming eftersom det ska nyårsfiras med glittrigt humör och friskt tänkande inför det nya året. Vintern tog paus kan man säga, även om den gjorde en tillfällig comeback inatt och levererade ett fint snötäcke lagom till frukost.

Jag har lägenheten full med vänner och ägnade det dåliga vädret åt att göra sovrum av vårt ”friluftsrum”. Alltså det gästrum som varit fullproppat med tält, kitesurfgrejer, diverse ryggsäckar och kåsor och termosar och andra bra-att-ha-grejer. Numer har vi full koll på det mesta som vi stuvat in i lägenhetens näst bästa utrymme för dylikt: BASTUN.

Medan ovädret gjorde sitt bästa för att förstöra humöret för alla vinterfirare ägnade jag några tankar åt att fundera ut grejer som faktiskt kan vara kul att göra oavsett väder – om man nu tycker att skidåkning känns sisådär samtidigt som man försöker torka bort regnsmatter från sina goggles.

Ett av tipsen är något som jag drog med mig hela ligan på idag: en tur till Tännforsen. Tännforsen är Jämtlands största utflyktsmål och levererar sevärdhet hela året. Idag fick vi snö på granarna och is i fallet vilket var tacksamt.

Tännforsen dånar lika bra i spöregn och den korta promenaden runt fallet gör att det blir lite frisk luft innan man känner att man förtjänar ett fikastopp någonstans.

Kolla så fint!

Lika bra utflyktsmål är Ristafallet och Brudslöjan (bäst sommartid). Sommartid är faktiskt Brudslöjan det bästa vattenfallet av den klassiska trion om du frågar mig. Mest vilt och minst folk.

Det bästa man kan göra med väder är att uppleva det. Gå till ett vindskydd och gör upp en eld och titta på eländet. Det kan faktiskt vara rätt fint.

Åk mot Fröå Gruva och gå lite bortom caféet Bergstugan som ligger där så finns det ett vindskydd som är som en lada som kommer komplett med både bord och vedhög. Det är ett bra introställe för den som vill komma igång med sitt eldhäng.

Det finns också vindskydd vid Tegeforsen och nere vid Brattlandsströmmen. Ladda hem appen Fjällkartan eller Terrängkartan eller köp en riktig karta så hittar du alla vindskydd markerade och så kan ni åka på vindskyddssafari och hitta ett favoritställe. Passa på att köpa en påse frysta bullar – det är kul att grilla! Lingondrycken från t.ex. Jokk är god att värma, antingen över eld eller ta med i termos.

Sedan kan man såklart gå steget längre och baka deg till pinnbröd och vira runt korv och grilla över eld. Om man vill det.

En regnskur, snöyra eller annat lättare oväder kan vara rätt mysigt bland fjällbjörkar. Ta på dig ett extra lager och gå ut och känn livet lite. På riktigt. Fatta förnuftiga beslut – förstås – men våga uppleva vädret. Skogen vid Fröå Gruva är säker för kortare turer och jag kan tycka att Ullådalen också bjuder på skog som man kan mysa runt i trots sämre väder.

Lillåstugan (ofta fullsmetat med folk mitt på dagen) och Vita Renen är två bra utflyktsställen som ligger bara några kilometer bort och som därför funkar vid fulväder. Att det biter lite i kinderna gör målet härligare.

Ibland vill man skita i utomhuslivet och hålla sig inomhus och då ska man förstås göra det. Ta en crêpes i byn, fika på Lounge, ta en träningsdag på SATS Åre med egen träning och gruppträning och paus för lunch på Grow eller testa kaffet på Åre Kafferosteri.

Spring en vända (från byn till Tegeforsen och tillbaka är en rätt nice tur) och ta en bastu efteråt. Eller testa något nytt, typ skejtskidåkning. Koncentrationen flyttar fokus från vädret till tekniken. Ta en varm choklad efteråt!

Efter vår tur till Tännforsen åkte vi till Åre Crêperie och drack kaffe och åt crêpes. Min favoritdessert är kanelcrêpen som kommer med en kula saffransglass. Jag älskar den glassen! Sedan tog vi ett varv på byn för att leta en färgglad baddräkt till nyårsbadet. Klart det blir ännu ett vinterbad före årsskiftet!

Här kan du förresten läsa om vinterns nyheter i Åre och få lite fler tips! Eller så klickar du dig vidare i kategorin ”Livet i Åre”!

19