Jag samlade två medvetna personer för att prata om kroppen. Och hetsen. Jag, Katta och Linda satt hemma i Lindas vardagsrum i Örnsköldsvik en söndag. Vi hade varit ute och gjort saker. Gått i skogen. Vinterbadat. Vi kikade på de där bilderna och jag vet att de utstrålar glädje. Jag ser det tydligt.

Jag ser också allt det andra. Det som dallrar. Kroppar som inte passar in i den där mallen som hyllas av samhället.

I podavsnittet pratar vi bantning och kroppshat. Och att de där starka känslorna om sin egna kropp kanske inte har så mycket med vilken storlek på kroppen vi har, för de verkar finnas där ändå. Katta är normativ sett till kroppsstorlek – Linda frontar gärna budskapet body positive och vill ”ta tillbaka” ordet tjock som en beskrivning och inte en värdering.

Vi pratar om hur man gör för att acceptera sin kropp. Och hur gör man för att till och med tycka om den. Kan man känna sig delaktig i ”body positive”-rörelsen fastän man är normativ? Vad skulle hända om vi la den energin vi använder för att tycka saker om oss själva på helt andra saker?

”All den mentala energi jag lagt på min kropp istället för att ta den plats jag skulle kunna ta. Det är så mycket stark energi som slösas bort på fel saker” säger Katta.

Behöver man vara naken för att hylla kroppen? Behövs det för att utmana kroppsidealen? Och varför är tjocka kroppar så provocerande? ”Tjocka kroppar har alltid setts som äckliga eller roliga” menar Linda som berättar hur hon upplever det som hänt de senaste åren.

Våra kroppar är alltid värda; oavsett om den är på en fjälltopp eller i en soffa. Och det är i den diskussionen – om kroppen i rörelse – som det verkligen tar fart. Det främsta budskapet kring träning handlar fortfarande om att få den perfekta kroppen – vilket gör att träning också bidrar till kroppshets.

Innan vi pratar om kroppshets så träffar jag Malin Sandell på Svenska Spel. Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor och här jobbar ungefär 700 människor i både Stockholm och Visby. En hel del på Svenska spel handlar om sport – även bakom kulisserna. Under året har jag träffat några av #svenskaspelarna för att prata om hälsa på olika sätt.

Just nu söker Svenska Spel fler medarbetare; framförallt inom IT! Klicka här för att komma till jobben!

Malin jobbar med employer branding på Svenska Spel och jobbar bland annat med hälsa som en av företagets viktiga frågor. ”Alla vet att rör man på sig händer bra grejer i kroppen. Och våra medarbetare är vår viktigaste tillgång som företag. Ser vi till att man har förutsättningar att ta hand om sin hälsa hos oss så gynnar det oss som företag” säger Malin.

Hon nämner föreläsningen om socker och att hon sprang Midnattsloppet som en av de hälsoaktiviteter som hon minns mest under 2018 och säger att hon inte trodde att hon var en löpare. ”Jag hade en bild av att löpare var på ett visst sätt”.

Utanför podinspelningen så pratade jag och Malin om medvetna morgnar, något vi tycker väldigt lika om. Gör vi vår morgon bra – så blir resten av dagen bra.

Sedan jag kom hem från Sri Lanka har jag hållt fast vid den vanan som uppstod med jetlaggen: att somna tidigt och vakna tidigt. Just morgnarna är viktiga för mig. Och för Malin.

Hej hej Malin – i hundens position!

Hon berättar att hon börjar varje morgon på samma sätt: före resten av familjen. Hon smyger upp utan att väcka de andra och tar fem djupa andetag ute i den tidiga morgonluften. Sedan rullar hon ut yogamattan och gör några enkla yogaövningar och avslutar med några minuters meditation.

Varje dag – samma sak. Hon menar att det gör henne rustad inför dagen och att det stärker henne inför de utmaningar hon ställs inför. Och vet du. Jag tycker att det där är så himla bra. Hälsa är allt vi gör, allt vi tänker och allt vi prioriterar. De där minutrarna på morgonen. Eller de där snälla tankarna om oss själva.

Tack för att du lyssnar. Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet. Och tycker du att detta är ett intressant ämne får du gärna klicka i hjärtat!

Tidigare avsnitt:

Här kan du läsa om det åttonde avsnittet: lugn och harmonisk som en yogi – hur fan gör man?

Här kan du läsa om det sjunde avsnittet – sorg (stort, svårt och nödvändigt)

Här kan du läsa om det sjätte avsnittet – förändring måste börja i glädje

Här kan du läsa om det femte avsnittet – varför äter vi med känslorna? (och vad har det med sex att göra?)

Här kan du läsa om det fjärde avsnittet – om stress och sociala medier

Här kan du läsa om det tredje avsnittet – om framgång och lycka

Här kan du läsa om det andra avsnittet – om att kombinera deadlines och hälsa

Här kan du läsa om det första avsnittet – om beteende

11