Julen kan delas upp i två akter. Alla dagar och förberedelser fram till julafton. Och sedan allt det som sker från juldagens morgon och framåt. Ofta brukar man tillhöra någon av dessa kategorier: den som vill städa bort hela julen så snart julklapparna är öppnade eller de som vill njuta av det riktiga lugnet som infinner sig när julafton är över.

I min familjs traditioner finns ingen hets att plocka bort julen snabbt. För egen del gillar jag dessutom julen bäst alla dagar fram till julafton och de dagar som är efteråt. Själva julafton är min ”sämsta” julhelgsdag.

Förra året firade jag jul utan själva julen och jag trivdes bra med det. I år gjorde jag tvärtom och det var också härligt. Det viktiga för mig är att göra något speciellt av högtiderna. Jag vill att de ska vara små upplevelser som är fria från slentrian och måsten som jag inte tycker har någon mening.

Välkommen att följa med på mitt julaftonsfirande – och dagen som föregick det. Såhär ser en typisk julig jul ut hos oss!

Den 23:e december skulle vi hämta gran. Vi gick ner på markerna nedanför vårt hus bara. Morfar hade spanat in en gran tidigare under året. Såhär såg jag ut: jacka från Helly Hansen, handskar från Auclair och stövlar från Sorel. Ska funka ner till -30 grader!

Granen är huggen (sågad) och får vila lite utanför huset till julaftons morgon.

Vi tog en promenad längs Flottarleden. Det var kallt och vackert och vi gjorde första spåren i snön. Älskar detta lilla hus man passerar längs vägen!

Flottarleden är runt 5 km lång och går mellan Runemo och Söräng. Jag har skrivit om den många gånger förut. Kolla här bara! Mina smarta vandringsbyxor i stretch med fleece på insidan är från Eddie Bauer som jag köpte i USA. Älskar dem!

På julaftons morgon smög jag upp halv sju och lassade in ved och marshaller i bilen. Sedan körde jag och Danny bort till ett favoritställe och tände upp trettio marshaller längs en stig och gjorde en eld. Vid halv åtta kom resten av familjen och vi började dagen med varm glögg och saffransbullar. Det är en rätt så ny tradition som jag gillar väldigt mycket.

Det hann bli ljust innan vi lämnade vår plats i skogen! När den här bilden togs var det -17 grader. Det var som att kylan kom med gryningen.

När vi kom hem åt vi frukost. Risgrynsgröt, julskinka, olika sorters senap (från Sollentuna senap), kaffe med kardemumma och massa annat gott!

Här är julaftons små sötnosar. Hazelwing till höger och hennes mamma Cajsa till vänster.

Vid lunch satte jag och Hazel på oss löparmunderingen och sprang en sväng i knarrande snö på vintervackra vägar. Det syns knappt på bilden men i öronen har jag nya trådlösa hörlurar med övergrymt ljud från Eoz som jag fick i morgonjulklapp av min kille. Jag sprang och lyssnade på soundtracket från A star is born (jag har fortfarande inte tröttnat på det nej). ÄLSKAR bra ljud och kan knappt förstå hur jag överlevt med mina iPhonelurar.

Jag har dubbla löparjackor och flossade vintertights. Fötterna fryser jag sällan om, bra strumpor i merionoull är mitt bästa tips! Just de jag har i skorna från On Running är ett par lite tjockare från Smartwool.

Efter löpturen svidade jag om. Toppen är från Daisy Grace. Han i soffan är min bror!

Min kille fick något osäkert i blicken när jag sa att jag skulle baka vörtbröd och tog saken i egna händer istället. Det brukar bli bäst så. Jag bidrog till julbordet genom att baka julknäckebröd och kanelrosta nötter.

Lagom till Kalle Anka (som jag för övrigt tycker är en timmes slöseri med tid, förlåt förlåt förlåt) gjorde vi drinkar på Gin & Tonic med glögg från Stockholms Bränneri. Stockholms Bränneri är en favorit och det var ironiskt att min bror precis filmat åt dem utan att jag ens visste det. Världen är liten osv.

Sedan åt vi kvällen lång. Jag gillar fisken bäst. Stekt strömming, rullad strömming, sill, inkokt lax, varmrökt lax och all annan lax. ÄLSKAR DET!

Och till sist blev det julklappsutdelning. Vi skrattade mängder av alla härliga rim och kreativa uppläsningar därtill. Under många år har vi knappt haft några julklappar men i år gav vi en julklapp var till alla. Jag tycker det är fint att både få ge och att få. Bland det som låg under granen var operabiljetter från min bror till mina föräldrar, fudge från Manitou Springs från mig till min mormor, fotoböcker från sommaren från mig till min kille och lerduvor från pappa till mig. Bland mycket annat.

Vi gick och la oss före midnatt vilket är tidigt i vår familj. Klockan 03.00 ringde klockan för min mamma som är församlingsherde i Järvsö och som just på juldagen skulle leda julottan i Färila som ligger en bit bort. Jag vaknade morgonpigg ungefär samtidigt och gick upp en timme senare för att påbörja akt två. Men det tar vi senare.

Hur var din jul? Hur firade du? Jag är så nyfiken på traditioner och vad andra tycker om att göra!

27