”Alla älskar Colorado” och jag förstår varför. I Denver, som är den största staden i staten Colorado, bor nästan 3 miljoner invånare och resten av staten är som en stor lekpark för vuxna med alla möjliga utomhusaktiviteter. Solen skiner 300 dagar om året och när det är kallt och vintrigt i till exempel Vail så är det skönt och soligt ner mot stan.

Det var andra gången jag var i Colorado och precis som förra gången var jag här för att hälsa på min kompis Karin som bor strax utanför Denver. Schemat denna gång var lika fullpackat som förra gången – häng med så får du veta vad vi gjorde!

Torsdag 13 december

Klockan 03.00 på natten ringde väckarklockan i ett hus i Hälsingland. Vi vaknade på en gång. 20 minuter senare satt vi i bilen och runt kl 06.00 var vi på Arlanda. Efter lite strul med personal och annat oflyt var vi snart på väg.

Klockan 15 amerikank tid vinkade vi hej till Karin, då var klockan 8 timmar senare i Sverige. Vi var trötta men det spelade ingen roll – så snart vi lassat in väskorna i Karins lägenhet så åkte vi iväg igen mot Highlands och Linger som är som en bar och restaurang och sedan Avanti. På Avanti hade de en over the top Christmas bar och vi beställde in drinkar i stora tomtemuggar. En perfekt start på denna USA-resa!

Fredag 14 december

Förra gången jag var i USA åkte vi upp i Estes park på en väg som bara gick uppför. Den här gången gjorde vi samma sak fast på Pike’s peak. Vägen ringlar sig sakta uppför en bergstopp på 4000 meters höjd och bjöd på fantastisk utsikt.

Vi hade laddat med frukost på ett ställe i Colorado springs och efter vår utflykt åkte vi ner till Manitou springs som var ett gulligt litet ställe med bohemhippa butiker och fudgekolor. I min värld är Colorado Springs och alla andra ställen med ungefär samma namn som hämtade ur Westernfilmer. Vi hann också med lite promenerande i Garden of Gods som är det här lite märkliga stället där dessa stenar liksom tryckts upp ur sitt horisontella läge på marken.

Lördag 15 december

Det var dags för ännu en 4000-meterstopp som vi hikade upp till med snöskor. Fem timmar tog vår lilla tur och jag minns faktiskt inte ens var vi åt frukost innan. Vi började inte vår hike förrän på sen förmiddag så när vi kom nerför berget och körde hemåt hade det börjat skymma. Någonstans på väg hem hittade vi ny energi och lite senare sågs vi ute ett helt gäng på ett mexikanskt ställe som serverade goda margarithas.

Söndag 16 december

Vi hade siktet inställt på brunch med Bloody Mary’s men först siktade vi på annat och åkte in på en shooting range. Jag har bara skjutit med handvapen vid något enstaka tillfälle förut och tycker att det är betydligt svårare än de vapen som används för jakt.

Efter en timme på skjutbanan åkte vi mot dagens brunch och sedan tillbringade vi rätt lång tid på REI som är som en gigantisk outdoorbutik som finns på några ställen i Denver. Här finns allt för utomhuslivet. Prick allt.

På kvällen åkte vi till Pepsi Center för att kolla på basket. Det skulle jag inte göra hemma men i USA så är det kul!

Måndag 17 december

Bara några timmar från Denver finns flera riktigt bra skidorter och vi tog sikte på en av de mest kända: Vail. Kl 06.30 åkte vi hemifrån och runt 8.30 var vi på plats för att fixa skidor och SkiPass.

Det var första skidåkningen för säsongen och det känns alltid lite pirrigt. För hur gör man när man svänger? Kommer jag att minnas något? Men det är klart jag gjorde. Vail erbjöd svindyra priser och fin skidåkning och vi hade en kanondag. Vi kom hem runt kl 20.00 på kvällen och orkade inget annat än att beställa hem Domino’s. Sedan stupade vi i säng igen.

Tisdag 18 december

Vi vågade oss på en liten sovmorgon innan vi åkte iväg mot Castel Rock för att promenera runt på en outdooroutlet. North Face, Arcteryx, Columbia, Fjällräven, Marmot – många av de stora märkena finns här till kraftigt rabatterade priser. Bland de kap jag fyndade finns ett par fleecefodrade hikingbyxor från Eddie Bauer och ett par Oakleyglasögon. Vi passerade Apple och inhandlade lite mer därifrån vilket är svindyrt men ändå flera tusen billigare än i Sverige.

Innan vi avslutade dagen åkte vi till Locavore brewery som är en av MÅNGA bryggerier i Denver. Vi hade i princip kunnat sitta på olika bryggerier hela veckan. Lite senare åt vi middag på en bbq och sedan drack vi drinkar på ett distilleri i närheten. All in, före hemresan!

Onsdag 19 december

Vi tog sovmorgon till halv 9 innan vi åt pannkakor på Ihop och packade våra väskor så gott det gick. De var fyllda till bredden med pjäxor och grejer och istället för skumtomtar och lussebullar som vi packat med på vägen över så åkte vi hem med frystorkad lyxmat till nästa fjälläventyr och en hel del andra grejer.

Den sista grejen vi gjorde i Denver var att dricka suröl, sours, på Crooked Stave downtown Denver. Sedan fick vi skjuts till flygplatsen för att åka hem. Det har verkligen varit en full on resa men vi har redan bestämt att nästa gång ska vi cykla mountainbike. Det blir kul!

15