Jag har länge känt att 2019 ska bli frihetens år. Ordet frihet satte sig som ett tydligt ledord i höstas. Efter ledordet mod (2017) och unfuckwithable (2018) tror jag att frihet blir rätt så jävla bra faktiskt.

Vad det innefattar kommer att utveckla sig lite allt eftersom tänker jag. För mig är det viktigare att jag har känslan av frihet med mig än att det tvunget ska vara på ett visst sätt. Frihet kan vara känslan av fartvinden i håret på cykeln. Och att jag vill cykla massor och ofta. Frihet kan vara att springa stig på nya ställen utan måsten och känna att jag har all tid i världen. Frihet kan vara beslut som står och väger men där känslan blir avgörande. Frihet är att inte känna sig tyngd av saker som inte har med mig att göra. ”Not my monkey – not my circus”. Eller om det där citatet kanske är tvärtom?

Jag har vissa konkreta planer också. Den stora grejen under 2018 var att jag tog jägarlicens. Den stora grejen 2019 ska bli att jag lär mig kitesurfa. Känslan i kroppen just nu är att ryggen håller – och det är en förutsättning för just kitesurf.

En bonusgrej för 2019 får bli att ta dykcert. Det är lite svårt att bo i Åre och göra det på hemmaplan, så det får bli en grej som blir om det blir.

Jag har redan sagt till min löparkompis Annika att jag vill åka till London och springa ett kortare lopp i vår. Och när det blir sommar vill jag åka upp mot Padjelanta och springa trail. Jag vill hänga runt där i norr en tid och cykla stig. Fiska. Tälta. Njuta av lyxliv.

Cyklingen och stiglöpningen i norr kommer stå i kontrast till kitesurfen som är riktigt bra i framförallt Skåne och Danmark. Där vill jag också tillbringa tid.

I vinter blir det också mycket känsla av frihet. Toppturer, turskidåkning och äventyr rätt ut i obanad terräng. Jag vill upptäcka lite nya ställen. Kanske mer av Hemavan Tärnaby. Och mer av norra Jämtland. Min kille fick vintertältpinnar i födelsedagspresent i oktober och de måste såklart användas.

Men den största friheten av dem alla är att känna frihet i min egen kropp. Jag vill ge mig själv riktigt mycket glädjerus framöver. Jag vill känna mig stark. Det ger motivation till både gymträning inomhus och vinterbad utomhus. Jag tränar för livet. Och jag lever varje dag för att fylla det med upplevelser.

Jag förklarar min blogg som att den är fylld med ”frihet, upplevelser och äventyr” – precis så vill jag forma mitt 2019.

Bilder från mitt kallaste vinterbad hittills – det här dygnet när vi bodde på Saras B&B utanför Ånge

24