Jag har lyssnat på Hälsorevolutionen som ljudbok och fått mig några aha-upplevelser. Först och främst en massa sidor bekräftelse på att det jag känt är det fler som känner. Kanske inte att det är rätt för alla, men rätt för många.

I april 2019 är det två år sedan jag opererade min rygg och i och med det förlöstes en massa stress som legat där och grott. Inte för att jag känt smärta, men det har nog legat där och pyrt ändå. Under huden. Samma vår som jag gjorde operationen började jag bli intresserad av ayurvedisk kost och i och med det hamnade föll en hel hög utropstecken på plats. Boken Hälsorevolutionen satte ord på en hel del av dem och jag rekommenderar dig att läsa – eller lyssna – på den.

För mig är det viktigaste att må bra. För det föder mer välmående. Jag skrev senast om det den här gången när jag listade mina kriterier för att skapa high on life moments.

VinterbadSeger mössa

Vi vet alla att medveten kost får oss att må bra. Jag tror att vi behöver äta olika beroende på en mängd faktorer som bidrar till att vi har olika behov. Men vi har också gemensamma behov. Gluten är till exempel inflammatoriskt, men vi är olika känsliga. Jag äter gluten men inte i enorma mängder. Jag väljer till exempel surdegsbröd hellre än annat bröd. Men såklart äter jag också croissanter och kanelbullar – men väljer alltid hantverksbakat.

Det där ovan vet vi nog alla, och vi har nog hört om ”anti-inflammatorisk” mat. Men det Hälsorevolutionen sätter ord på är att ”förundran” också är anti-inflammatoriskt. Inflammationer i kroppen kan alltså hämmas genom annat i vår livsstil än vad vi äter.

Förundran är det många av oss känner när vi är ute i naturen, oavsett om det är på en skogsstig, vid havet eller på en fjälltopp. Förundran är en beskrivning av glädjen från en zumbaklass eller en gudstjänst. Det där pirriga som sker i kroppen ibland. Vi behöver mer sådant!

Jag har blivit inspirerad att bada mycket den här hösten och vintern och har gjort det flera gånger den senaste månaden. Det ger mig high on life-känsla och jag tycker mycket om den. Det känns välgörande och pirrigt, och det får mig att må bra. Dels känslan i kroppen – men också skratten med mitt badsällskap.

VinterbadVinterbadVinterbad

Inflammationer är skadligt för oss av många skäl. Det påverkar oss fysiskt, men också psykiskt och är sammankopplat med psykisk ohälsa enligt forskning. Motion är inflammationshämmande. Det är en fascinerande tanke att inse att effekten av motion läker inflammationer varenda gång vi är rör på oss.

Det fina med dessa insikter är att det inte är någon grapefruktdiet eller 5:2-livsstil som är svaret på hälsa, utan att det är att må bra som får oss att må bra.

28