Yala är Sri Lankas största nationalpark och reservat – med bland annat världens mest koncentrerade leopardbestånd och ett gäng elefanter bland invånarna. Yala är uppdelad i fem områden; varav två områden är öppna för besökare under kontrollerade former. En halvdag i parken kostar runt 35 dollar.

Vi hade inte planerat att åka på safari på förhand men efter några dagar på stränderna på sydvästra Sri Lanka i framförallt Hikkaduwa, Mirissa och Tangalle så bestämde vi oss för att åka vidare för att se mer av Sri Lanka.

En bit bort från stränderna är klimatet vänligare på alla sätt med fantastiskt hjälpsamma människor. Vi bodde i Coconut Gardens i Yala, längst in på en smal och sandig väg. Här finns 12 rum och det första vi gjorde var att kasta oss i poolen.

Sedan spatserade vi iväg på lite egna äventyr. Danny skulle fiska och hittade några från byn som hakade på. Några timmar senare kom han hem på motorcykel mitt i ett monsunregn som studsade mot taket. När det var mörkt var det becksvart och vi fick lysa oss fram med telefonerna för att hitta till middagen som serverades under ett halmtak.

Nästa morgon plockade en jeep upp oss klockan 05.00 för att åka mot Yala National Park och några timmars safari.

Det började inte så bra – bilen havererade och medan solen gick upp och vattenbufflarna låg och myste i sörjan bredvid oss så väntade vi på en ny bil. Snart nog kom den och chauffören verkade ivrig att reparera sitt misstag med att vara snabb till en leopard som låg och sov på en klippsten en bit bort.

Körningen dit var mer äventyrlig än leopardspottingen. Jungelrally genom lera, över klipphällar, ner i hål… men bilen höll i alla fall, och det gjorde vi också.

Absolut häftigast att se är elefanter och jag är glad att vi fick se flera stycken. De är märkliga och fascinerande djur!

Tsunamin slog hårt mot Sri Lanka och delar av Yala National Park ligger precis vid havet. När vågen slog till dog 250 människor som var i parken – men inga av djuren. ”De har ett sjätte sinne” menar man i Yala.

Runt lunchtid var vi tillbaka i Coconut Gardens igen och gissa vad jag åt då! Just det: rice and curry. Jag kan inte få nog!

Här kan du läsa alla inläggen om Sri Lanka!

13