På Sri Lanka äter man i huvudsak vegetarisk mat (man äter runt 4-8 kg kött per person och år jämfört med 80 kg i Sverige) och jag tycker att den absolut godaste maten är deras lokala mat. Som serveras på ställen dit få turister går. ”Rice and curry” äter man mest hela tiden och när vi ville äta frukost som Sri Lankeserna så fick vi serverat ris och curry och roti som är en slags deg (tänk dig en pannkaka) med grejer i. Lite dåligt förklarat kanske men gott är det i alla fall!

Vi lämnade Hikkaduwa häromdagen och styrde mot Yala och vår chaufför tog oss med till ett lokalt ställe i Galle. Alla tittade storögt på oss när vi kom in. Vi tittade storögt på dem. Och framförallt hur de åt. Sedan gjorde vi likadant och åt med högerhandens fingrar.

Till lunch åt vi ungefär samma saker, fast lite mer olika vegetariska röror och annan slags curry. På ett nytt lokalt ställe en bit bortanför Tangalle.

Ett riktigt gott tillbehör till curry är grytan med röda linser (dhal). Den innehåller också lök, vitlök, curryblad, ingefära, chili, gurkmeja och lite sådant. En annan curry som är fenomenalt god är den med pumpa. När vi åt lunch en av dagarna fanns nog runt 15 olika sorters curry och röror. Och flera olika sorters ris.

En av de goda rörorna som vi ätit är sambol som innehåller bland annat lök och chili – och kokos, limejuice och torkad fisk. Just mat – och framförallt tillbehör till curry – är det vi köpt med oss mest av till hemresan.

Några av de hotell vi bott på har varit inklusive frukost. Varje gång har den varit västerländsk och varje gång har vi i efterhand önskat att vi sa till så att vi också fick äta curry.

Här kan du läsa alla inläggen om Sri Lanka!

14