Jag var och klippte mig hos Sara på Åresaxen häromdagen. Mitt hår är megalångt och har varit med om det mesta genom åren. Jag har färgat det själv, permanentat det själv, haft alla möjliga slingor och ombré och allt vad det är. För ett år sedan lade jag in blå slingor i topparna till exempel! Den här gången klippte jag till min lugg och la in en toning med kall botten och choklad i längderna. Jag älskar känslan av att dra fingrarna genom håret efter att jag varit hos frisören. För att inte tala om glansen i håret!

Direkt när jag var klar gick jag ut i en höststorm. Det regnade och blåste. Och det är ju lite så det kommer att vara både i höst och vinter. Fast med snö istället för regn.

Vintern är en tuff årstid för håret eftersom luften är både kall och torr. ”Tänk dig att du skulle leva i ett kylskåp en tid” beskriver min frisör Sara. ”Precis så är det för både hud och hår!”

Så vad kan man göra under vintern för att samtidigt vårda håret och behålla det mjukt och friskt?

Sara tipsar om att använda inpackningar som tillför massa fukt – men också att fläta håret om du till exempel tränar utomhus eller ska åka skidor.

Just tipset med flätor lade jag på minnet redan första gången jag träffade Sara, och det är därför som jag nästan alltid flätar håret oavsett om jag cyklar, springer, går snöskor eller åker skidor. Den finaste flätan tycker jag är fiskbensfläta. Den är superenkel att göra och passar under både keps och mössa!

Jag använder alltid fläta när jag tältar ute eller är ute och på andra sorters äventyr och hellre har fokus på annat än att hålla på med håret. När vi sprang tre dagar på Kungsleden förra hösten hade jag håret i en fläta som fick sitta som den satt under hela äventyret.

Sara Rönne Sara Rönne Ridestore Dope snowCykla mtb i Vålådalen - KyrkstenBMC Speedfox 02 ONEÅre Totthummeln

Jag älskar flätor – det är så fint tycker jag, och funkar i både regn, blåst, regn och snö!

Här i Åre bor de flesta av oss i mössor under vintern. Så det är klart att vi ställt oss frågan; vilken är egentligen den bästa mössfrisyren?

”Flätor är både snyggt och praktiskt men en lobb (som en bob fast längre) är både sjukt snyggt och den perfekta mösslängden” menar Sara. Med en lobb slutar håret nedanför mössan men håret är inte så pass långt att du får trassel i nacken efter dunjackan eller fleecetröjan.

Vi är många som får statiskt hår under vintern. Sara tipsar om att använda balsam – och att använda hårolja (men undvik de med silikoner).

Tvätta inte håret för ofta. ”Lägger du lite tid på att fixa med håret efter att du tvättat det så kommer det att hålla hela veckan” tipsar Sara. Unna dig hårinpackning, vårdande olja och styla håret på det sätt som du trivs i.

Tränar du ofta? Skölj ur håret men skippa schampot och ta balsam på topparna. Det är oftast bättre för håret!

Mitt egna bästa unna mig-tips är att sticka ut på en löptur i höstrusket – med flätat hår såklart – och sedan komma hem till uppvärmd bastu och sätta i en hårinpackning som får verka länge. Låt det bli en ritual och stressfri tid för den där gången i veckan som du tvättar håret!

Ett sista tips från mig är hårsnoddarna från Blax. De finns i några olika färger men min favorit är de som är genomskinliga i färgen. De är små, funkar superbra till det mesta men särskilt till flätor. Finns bland annat på Kicks och hos en hel del e-handlare!

Vad har du för bra tips för håret? Favoritfrisyr under mössan?

19