Vår första hela dag här på Sri Lanka började med att vi sov ut vår jetlag. Vi ligger 4,5 timmar före Sverige och det är inte så mycket tidsskillnad att prata om – men däremot åkte vi från Stockholm strax före 17 i fredags och kom till Colombo på morgonen, och sedan åkte vi runt 3 timmar till Hikkaduwa och gjorde en heldag efter det. Så vi var lite trötta.

Vi började lugnt och pratade med Ali en bra stund. Han driver Sophie House tillsammans med Lillan och har genomgående betyg 5 på diverse ställen på nätet. De bor på Sri Lanka hela vintern, och åker hem till Göteborg på sommaren. Dessutom kan de allt om Sri Lanka och efter att ha hört oss prata om våra önskemål och förväntningar första dagen vi anlände kom de med ett förslag som de trodde skulle passa oss. Surf, fiske, dykning, safari, strandhäng, god mat, vandring – ja, ni hör ju. Allt det där vill vi hinna med på rätt kort tid.

Efter en rätt långsam morgon gick vi längs den livliga huvudgatan till Salty Swamis café i Hikkaduwa som är kända för att servera riktigt bra frukost. Det är faktiskt allt de gör. De har öppet från morgon till eftermiddag. Stället känns surfigt och det är inte konstigt, de som jobbar där har hängt i Australien i många år och tagit med sig en och annan detalj därifrån. Vi beställde in cappuccinos och cold brews, bowls och juicer och satt där ett bra tag innan vi tog tag i oss själva och tog några steg ner till stranden.

Jag försökte läsa en bok men fastnade mest med blicken ut mot havet. Det är salt och surfigt med stora vågor. En regnskur drog förbi men en kvart senare var det torrt igen. Och varmt. Riktigt varmt. Jag tror aldrig jag badat i så varmt vatten någonsin. Vi köpte kokosnötter och ananas av en man som kom förbi och godare kokosnötsvatten har jag aldrig druckit. Och nu överdriver jag inte ens.

På eftermiddagen gick vi in mot stan och fastnade i några butiker på vägen dit. Vi hade siktet inställt på fruktmarknaden men hamnade aldrig riktigt där. Istället fick vi en fin golden hour – och en tuktukresa senare satt vi på stranden under kulörta lyktor på Main Reef. Jag öste på chiliflakes på min mat och har som mission under resan att övertyga de som serverar maten att jag vill ha starkt på riktigt, eller ”locals spicy” som Lillan tipsade mig att säga.

När vi promenerade hemåt på stranden i mörkret snubblade vi över en sköldpadda som kom upp för att lägga sina ägg. Jag undrar vad vi får se imorgon!

Här kan du läsa alla inläggen om Sri Lanka

15