”Sorg är en del av livet” och kanske vi ger för utrymme åt i våra liv idag. Mitt senaste avsnitt av podden Träningsglädje Talks tillägnar jag temat sorg.

Står vi rustade för sorg, frågar jag psykoterapeuten och prästen Maria Idänge och det är en av de många frågor och påståenden som hon ger sina reflektioner på. Avsnittet bygger på alla de frågor och kommentarer jag fick på Insta stories (@sararonne) inför det här avsnittet.

Varför anses sorg som jobbigt och tabubelagt? Hur bemöter man någon som är i sorg? Och som man upplever är i sorg för länge och som man vill säga ”ryck upp dig” till? Hur länge är det okej att känna sorg efter någons bortgång? …och hur kan vi prata om sorg innan det händer? Vi pratar om sorg och samtalsterapi och att inte fastna i ältandet.

Vi pratar om att vi är rädda för sorg så att vi tar ut den ur försott och att fastna i sorg. Om vad sorg är och att känna sorg inför inte bara personer som gått bort utan även drömmar som inte blev som tänkt.

Jag brukar säga att kontrasterna gör livet. Det handlar om stora upplevelser och små upplevelser. Att leva bombastiskt hela tiden är inte så roligt i det långa loppet, om man inte också låter de små ögonblicken ta plats. När vi själva är i den största av naturupplevelser så tror jag att vi är många som känner både sorg och lycka, eller eufori och vemod, samtidigt. Sorg för mig kan komma plötsligt och till synes utan anledning. ”Det är vackert att känna sig sorgsen, då är man i kontakt med sina känslor” säger Maria men menar också att det inte får ta överhanden.

Jag pratar också med Evelina på Svenska Spel som har roller derby som en stor passion. Det är häftigt att höra hur hon riktigt skiner upp när hon pratar om roller derby; en sport som jag tycker är särskilt cool eftersom den har en alldeles särskild vibe.

Jag upplever roller derby som en sport med väldigt mycket kultur. Evelina berättar om hur det funkar, vad tjusningen är och vad det har för positiv påverkan på många tjejer självförtroende. Hon jobbar på Svenska Spel i Visby och är en av de #svenskaspelare jag träffar det här året.

Lyssna på podden genom att leta upp Träningsglädje TALKS där poddar finns, t.ex. i din podcastapp eller på Spotify.

Under hela 2018 är Svenska Spel med som podsponsor. Svenska Spel är sveriges största idrottssponsor och här jobbar ungefär 700 människor i både Stockholm och Visby. En hel del på Svenska spel handlar om sport – även bakom kulisserna. Under året kommer jag att träffa några av #svenskaspelarna för att prata om hälsa på olika sätt. Just nu söker Svenska Spel fler medarbetare; framförallt inom IT! Gå in på karriar.svenskaspel.se för att hitta nya utmaningar!  https://karriar.svenskaspel.se

Här kan du läsa om det sjätte avsnittet – förändring måste börja i glädje

Här kan du läsa om det femte avsnittet – varför äter vi med känslorna? (och vad har det med sex att göra?)

Här kan du läsa om det fjärde avsnittet – om stress och sociala medier

Här kan du läsa om det tredje avsnittet – om framgång och lycka

Här kan du läsa om det andra avsnittet – om att kombinera deadlines och hälsa

Här kan du läsa om det första avsnittet – om beteende

18