Egentligen borde det bara finnas en enda prioritering i livet och det är att må bra. Ändå är vi många som lever efter en helt annan ordning. Som fastnar i fällan som får oss att tro att det största som räknas är månadslönen som trillar in på kontot eller hur fort vi kan klättra på karriärstegen. Eller att det enda rätta är villa och vovve och så kanske en Volvo på det. Det är så mycket som får oss att tro att en resa till Dubai gör oss i lyckliga i vintermörkret eller att en festkväll på fredag är beviset på att man har ett roligt liv.

För mig har det blivit så självklart att gå min egna väg att jag förvånas över när jag hör andra människor göra val utefter andras förväntningar. Inte föräldrars förväntningar. Utan snarare samhällets normförväntningar.

Men hur gör man för att ens inre röst ska höras starkare än bruset utanför? Jag har inget allmänfungerande manual för det. Men jag vet hur jag gjort och det är att ha riktlinjer för mitt liv. Jag vet inget om hur jag kommer att leva om fem eller tio år. Var jag kommer att bo eller vad jag kommer att jobba med. För mig är det där inte så viktigt. Men däremot vet jag vilka ledord som är viktiga för mig. Och om jag följer dem så kommer jag att må bra oavsett om jag bor i Stockholm eller Shanghai.

Thule cykelställ

Mina två primära ledord är frihet och utveckling. Efter att ha testat att leva efter dem under ett par år har jag insett att de gör mig glad i själen. Frihet ger mig både ro och inspiration samtidigt. Jag behöver det för att orka vara den jag är. Känslan av att vara instängd och inlåst och att jag inte kan påverka min situation äter upp mig. Utveckling ger mig momentum och framåtanda och det föder livsglädje och ännu mer inspiration. Jag får skavsår av att känna att jag står still. Jag känner rastlöshet av att inte vara på gång. Det behöver inte vara ett fysiskt språng jag vill vara mitt i men jag vill känna att jag lär mig nya saker genom människor eller projekt. Och att jag i min tur kan dela vidare den energi jag har till min omgivning.

Jag har märkt att när jag fattat beslut som inte inkluderar frihet eller utveckling så blir det inte så bra. Rastlöshet leder till oro. Och att känna att jag inte levererar enligt min maximala förmåga är destruktivt för mig själv.

Förutom att leva enligt mina ledord så jobbar jag aktivt med att prioritera mig själv och att göra medvetna val; för då lyckas jag dessutom bättre med att leverera till andra. Oavsett om det handlar om projekt på jobbet, till mina kunder eller till vänner och min partner.

Jag lyckas inte varje dag. Men det är ett arbete som kommer pågå varje dag jag lever. Och varje dag i det här livet är värdefullt. För varje dag är livet – och inget är värt det om man inte mår bra i själen.

35