Häromdagen var det måndag och dags för veckans första födelsedagspresent till mig själv. En upplevelse. För jag har ju lovat mig själv sådana hela veckan!

Att gå till Lillådammen har stått på min bucket list i Åre sedan i somras då jag först hörde talas om det. När jag väl kom dit visade det sig att jag ju varit där förut, men inte fattat det riktigt. Så kan det gå men det gjorde inte så mycket för det var himla trevligt ändå.

Vi utrustade oss med middagsprylar för kvällen, körde bilen till Fröå gruva och promenerade uppförs i knappt en timme. Det är runt tre kilometer enkel väg, och samma stig tar ungefär 40 minuter att promenera nedförs trots kolsvart mörker eftersom det hann bli rätt sent. Så stor skillnad gör uppförslut och tung packning för tempot!

Väl på plats bredde Lillådammen, Blåsten och Åreskutan ut sig framför oss och vi slog några timmars läger precis vid vattenkanten. Jag hann fota några sista solstrålar innan Åreskutan snodde kvällssolen och vi istället fick värme från grillen som Danny kånkat med sig hela vägen upp.

Lillådammen ÅreHazelwing JaktcockerHazelwing JaktcockerTräningsglädje Sara Åre

Mu ping stod på menyn och det hade jag aldrig ätit förut. Grillspett som glaseras med kokosmjölk typ. Och ris. Och min favoritsås jaew.

Mu ping är thailändsk streetfood och innan vi gick hemifrån hade Danny marinerat köttet (fläskkött) i fisksås, lime, en nypa råsocker, torkad röd chili, rostat ris (tydligen mycket viktigt) och skivad schalottenlök. Medan han grillade spetten penslade han på kokosmjölk för att få till en karamelliserad yta.

Jaew är en thailändsk sås med mycket chili som jag ä.l.s.k.a.r. Jag tycker särsklilt mycket om att äta den som en slags dressing till isbergssallad, men det hade vi inte med till Lillådammen. Jaew är en riktig thailandsklassiker och det finns lika många recept på jaew som det finns thailändsla familjer men torkad röd chili är den viktigaste ingrediensen. Den innehåller också rostat ris, lime och fisksås.

Vi kokade ris på omnifuel-köket från Primus och det i sig kändes lyxigt. Att ha tid att laga mat omsorgsfullt och inte bara hasta ihop något. Inte för att just hastmat någonsin tillhör min kategori mat, men ändå.

Så. jävla. gott. Älskar allt som är starkt!

FällknivenMu pingMu pingMu pingJaewMu ping

Jag hade smugglat med en öl till Danny och han hade överraskningspackat Oatlys chokladmjölk till mig eftersom det är min obligatoriska dryckesföljeslagare på fjället (tillsammans med champagne när jag ska tälta).

Medan det mörknade över Åreskutan satt vi där och hade det så bra som man kan ha det en måndagskväll och det var inte bara lite bra det. Jag är väldigt nöjd med mitt första födelsedagsfirande för den här veckan!

(Att jag igår, när jag skulle fira mig själv för andra gången den här veckan, fick punka på cykeln innan jag ens börjat cykla pratar vi inte om.)

Mitt första födelsedagsfirande får fem plus

Vill du läsa om fler vandringar i Åre? Klicka här:

Bästa vandringsleden till Blåhammaren >>

Vandra till Mullfjällets topp >>

Vandra på Välliste >>

Och du, lämna gärna en kommentar eller klicka på hjärtat om du gillar det här inlägget. Sådant gör mig glad!

15