Alla vet att jag tycker om frihet. Det är liksom ”min” grej. Jag har min definition på frihet och det närmst till hands är frihet som i natur och arbetstider.

Men kanske är den allra största friheten den ekonomiska friheten. Först då kan man välja på riktigt.

Det enklaste sättet att bli ekonomiskt oberoende är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att istället ha så låg levnadskostnad som möjligt. Det är alltså rätt mycket enklare att bli ekonomiskt oberoende än vad man kan tro och enligt min mening är det inte ett mått på traditionell framgång att vara ekonomiskt oberoende.

Man kan bli ekonomiskt oberoende om man är jättebra på att spara och leva billigt, vilket i och för sig kan innebära att du är framgångsrik – om det är din definition på just framgång.

För mig handlar ekonomisk frihet om att ha kontroll på mina pengar. Det allra första steget man måste ta då är att 1: vara intresserad. När jag har kontroll på dem så kan jag också ta action på både förvaltning och förändring.

Ekonomisk frihet handlar också om att kunna köpa ”vad jag vill”. Som en rätt dyr mountainbike, som högrev från lokal gård, som en vinterjacka jag inte behöver frysa i eller ekologiska ägg som är dubbelt så dyra som höns i bur. Jag vill inte ha pengar för att spara dem, jag vill ha pengar för att använda dem. Jag läste det i ett livsråd från äldre en gång, man ska älska mer och allt det där – men man ska också använda de pengar man har på ett bra sätt. Med både förnuft och känsla, tänker jag.

I min förra relation hade jag noll intresse av vad mina pengar gick åt till och jag kände mig inte särskilt fri. Vid något tillfälle hade jag gott om pengar och vid något annat tillfälle ont om pengar, det där gick lite upp och ner men jag hade ingen kontroll eftersom jag inte var intresserad. Och jag kände mig hela tiden bakbunden på grund av min egen oförmåga att sätta mig in i det.

En av mina största drivkrafter när den relationen tog slut var att jag skulle ta tag i min ekonomi. Vi sålde två lägenheter och jag fick en summa pengar på banken i vinst. Den siffran som jag såg när jag loggade in på banken fick mig att bli mer aktiv. Plus den enorma insikten att det enda som skulle spela roll var vilka val jag gjorde eftersom jag, i mitt nya singelliv, var den enda som kunde göra valen.

Ibland är den insikten så bra. Ja du vet, den där insikten som säger att enda som kommer innebära någon förändring är om du gör en förändring. Gör du inget händer inget. Det finns bara du.

I en relation är det lätt att gömma sig bakom den andra trots att pengar på ett sätt är det viktigaste vi har. Och på ett annat sätt är det minst viktiga av allt.

I helgen satt vi och jämförde innehav på Avanza-appen. Min Avanza-app är den som jag använder nästan mest av alla appar. Ett tag gick jag bananas och köpte både aktier och fonder i appen innan jag insåg att jag ju redan har ett uttänkt fondsparande genom min bank (Danske Bank) och dessutom har det i några andra banker också som en genom-åren-present från min familj.

När det kommer till aktier ska man inte investera pengar man inte har råd att förlora – det är grundregeln nummer ett. Bland det mer intressanta innehav jag har finns t.ex. SkiStar och Mips. Och jag läser bland annat den här bloggen regelbundet för att få inspiration.

Jag har också investerat en del av mina pengar i en lägenhet i Stockholm och så har jag precis ökat på mitt sparande fördelat på en fond med relativt låg risk och en fond med relativt hög risk.

Men, jag borde också investera i utbildning för att säkra upp kompetens inför framtiden. Den frågan återstår alltid: vad ska jag göra med mitt liv. Och frågan kommer nog alltid att bestå, eftersom livet är föränderligt.

Hur tänker du kring ekonomisk frihet? Är du aktiv i dina val kring ekonomi?

18