Vi satt och stekte pannkakor på Primusköket i lördags. Smälte choklad med havssalt på dem och vek ihop. Galet gott. När jag hann tänka att det var märkligt med den där drivveden på Kallsjön. Fast det var ingen drivved. Det var ett renhorn. Som satt fast på en ren.

Målmedvetet simmade den i land bara meter från oss. Det blåste rätt hårt och det gick vågor på Kallsjön. Den gick i land och stod still 15 meter från oss och tittade nyfiket, ömsom blängde, under lång, lång tid.

Var kom den från? Hur länge har den simmat? Hur långt kan ens renar simma? Frågorna var många men renen sa inte så mycket. Kallsjön, som ligger vid Åreskutans baksida, är stor och den där renen dök upp från ingenstans. Inte ville den gå ifrån oss heller. Efter en stund la den sig ner i blåbärsriset – fortfarande bara ett kort stenkast från oss. Och så fick det vara.

21