Mycket vill ha mer och egentligen, varför inte? Varför ska vi nöja oss? Tänka att det inte går, att vi inte kan, att vi inte borde eller något annat obefogat.

Det pratas om downshifting när människor lämnar storstan för livet på landet. Men så finns det en hel hög av oss som vill inte har några planer på att shifta ner. Mycket vill ha mer och jag vill ha mer prestation i jobbet, mer frihet från datorn, mer av allt det jag gillar som råkar vara dyrt, mer svängrum, mer tid till relationer, mer äventyr, mer mer mer.

Jag kallar det premiumliv. Att forma sin life design så att huvudspåret är att välja till istället för att välja bort. Det handlar om inställning och jag tänkte på det när jag var ute och vandrade på fjället häromdagen. Att jag inte har flyttat till Jämtland för att jag vill downshifta och göra mig av med saker. Jag har flyttat hit för att jag på ett sätt vill ha mer saker.

Fjällivet lockar mig med allt som finns att göra här. Springa uppför en fjälltopp. Vandra en ny stig. Cykla fina leder. Topptura. Åka alpint före jobbet. Ta ett längdpass i månskenet. Ha orörd vildmark bakom huset att turskida på. Ja det där och lite till. För det behöver man prylar att nöta på. Att upptäcka och äventyra på. Det är inget downshiftingliv utifrån hur jag uppfattar downshifting. Det är både billigt och dyrt att leva som jag gör. Jag har ett friluftsrum med mina saker. Med cykelpumpar och skidvallor och goggles och olika pjäxor och allt vad det är.

Det är ett medvetet liv och ett premiumliv där premium står för de saker som innebär guldkant för mig. Som att ta en snorig skidtur i -15 och snålblåst. Det är jävligt oglamoröst på ytan med lyxigt för själen. Som att ha en bil som tar mig dit jag vill oavsett väder och förutsättningar. Som inte håller mig tillbaka på grund av plogvallar eller nysnö eller för att jag inte har tillräckligt med utrymme för att få plats med både snöskoter och cyclocrosscyklar.

Det där, och lite mer därtill, vill jag ha för att jag använder det. Inte för att en norm säger åt mig att jag borde vilja ha det.

Vi är alla ansvariga för våra premiumliv. Oavsett om det handlar om familjetid med barnen och fotbollsträningar eller att köra #vanlife fullt ut på obestämd framtid.

Det finns en mängd begrepp för våra kostval och jag tror att våra val kring livsstil går samma framtid till mötes. Downshifting kom tidigt. Snart nog kommer allt annat. Om det är bra eller dåligt spelar inte så stor roll, så länge man gör medvetna val utifrån vad man vill. För det är just det livet som är gott att leva.

27

I samarbete med Svenska Spel