Jag har länge velat åka till Skagen. För att uppleva saltstänkta vågor, eviga sanddynor och pastellfärgade drömmar.

Och nu har jag varit där. För andra gången i mitt liv. Och liksom den första gången stod jag med ena foten i Skagerrak och den andra foten i Kattegatt, i det som kallas Grenen och som är där de två haven möts.

Jag har flanerat i hamnen med miljonerkronorsbåtar som ibland graciöst, och ibland med största möjliga otur, lagt till med millimeterprecision bredvid varandra till en förtjust publik som sitter på bryggan och äter fisk och dricker öl. Vi åt fisk vi med. Med danskt rågbröd för det är vad jag gillar mest här nere. Och danska wienerbröd såklart, men det åt vi inte så mycket just i Skagen.

Skagen var föga förvånande fyllt med turister. Vi bodde en natt på Ruths badhotell i Gl Skagen som ligger på den västra sidan. Här har folk sina sommarhus men de är av en annan karaktär än på andra ställen. Allt är perfekt snyggt och prydligt. Utanför ett hus står en bil från Schweiz. Utanför ett annat står en Porsche. När jag ligger på stranden och läser en bok om utvandrande svenskar kommer tre damer i 60-årsfilmen förbi och ser ut som de strandpromenerear mitt i en reklamfilm. De har långa brunbrända ben, vita shorts, lätt fladdrande linneskjortor och välklippta page-frisyrer. Och de ser ut att vara i sina bästa år.

Ruths är en klassiker och har högsta betyg på alla omdömessajter. Det är kul att bo här bara därför – men vi har bara semsterbudget för en natt. Och kanske är det bra att gourmetrestaurangen har stängt just den dagen som vi är här och att vi istället äter på brasseriet. Vi lyckas få det bästa bordet på den mysiga uteserveringen – det som har sol allra längst på kvällen. Min strawberry daiquiri smakar fantastiskt mycket jordgubbe och min foie gras till förrätt är wow. Till varmrätten blir vi inte lika imponerade och till dessert valde vi solnedgång.

Ruths hotell skagenRuths hotell skagenRuths hotell skagenRuths hotell skagen

Det bästa med Ruths är nog frukosten. Så är det på många hotell. Det dukas upp en perfekt balans mellan mängd och variation. Det är snyggt upplagt och jag får beställa en omelett direkt från köket.

Strax före kl 22 samlas hela byn på stranden vid kiosken som lägligt nog heter solnedgångskiosken. Showen som utspelar sig vid horisonten är något utöver det vanliga och i kiosken langar man öl och mjukglass med chokladtopping i expressfart. Förvånande snabbt doppar sig guldklotet i horisonten och försvinner där bakom. Efteråt dröjer sig färgerna kvar i flera timmar och vi går en lång promenad på en öde sandstrand som aldrig tar slut.

Skagen är fint men precis som många ställen jag verkligen gillar så gillar jag dem allra bäst off season. Tänk att få sitta här en helg i oktober när höststormen dånar genom sanddynorna. Duscha av det saltstänka håret och istället smyga ner i poolen i spa-avdelningen. Dricka rött vin framför brasan och speja ut mot horisonten och fundera på vad som egentligen finns där borta.

Läs mer från vår resa i Danmark:

Klitmöller – kitesurf

MTB i Danmark

Roadtrip längs danska västkusten

Bland sanddynerna i Danmark

Och det fantastiska stället Sylt i Tyskland!

17