Jag fick ett mail från Fjällsäkerhetsrådet som handlade om vädret i fjällen. Där stod intressant information som jag vill dela med mig. ”Vädret skiftar snabbt i fjällen” brukar man säga och gårdagens tur uppför en liten fjällknöl påminde mig om det.

När vi startade vid bergets fot klockan 19 var det 29 grader varmt och alldeles stilla. Vi kom upp till toppen efter dryga timmen och satt i t-shirt och väntade på solnedgången. Sedan slog det om rejält och bara efter en kvart blåste det kraftigt ruggväder och jag hade både underställströja och vindfodrad jacka som jag använder vintertid, och frös ändå.

SMHI:s  väderstatistik visar att det kan vara frost i fjällen mellan juni till september. Det är viktigt att vara förberedd på det, liksom vind, står det i Fjällsäkerhetsrådets information. De skriver såhär:

Planerar du en resa till fjällen i sommar? Är det första gången? Har du lockats av alla sköna bilder på Instagram? Sommarfjällen är magiska men de kräver rätt förberedelser. Fjällvädret skiftar, ofta snabbt. Sol kan övergå i blåst och regn på en kort stund. Att vara beredd på allt slags väder under en fjällvistelse är nödvändigt för att den ska bli både njutbar och trygg.

SMHI har gjort en sammanställning av nederbörd mellan 2002 och 2017 för sina väderstationer i fjällen. Statistiken visar att det i genomsnitt faller nederbörd mellan 15 till 20 dagar varje månad under sommaren. Den innefattar alla former av nederbörd med mängder från 0,1 mm och mer. Lite lätt och kortvarigt duggregn ger således lika stort bidrag till statistiken som ihållande och kraftig nederbörd.

När jag och Annika sprang Kungsleden förra sommaren var det just regnet vi tampades mest med, särskilt på den jobbigaste sträckan före Alesjaure då vi aldrig trodde att vi skulle komma fram.

Fjällsäkerhetsrådets fem tips för en trygg fjällvistelse:

Vi vill inte avskräcka dig med denna information. Tvärtom, bara göra dig så väl förberedd som möjligt. Därför har vi ställt samman några tips för att göra din fjällresa så lyckad som möjligt:

Ta med kläder som klarar snabba väderomslag.Ta alltid med skalplagg och värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor med tips på lämplig utrustning.

Min kommentar: underställströja är bra plagg även sommartid. Ha alltid med en extra. Du vill byta från den fuktiga som du använt när du transporterat dig – till en torr som är skön och håller dig varm när du är stilla.

Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Respektera utfärdade vädervarningar.

Min kommentar: det är nästan alltid ett annat väder på toppen än nere i dalen.

Lämna färdmeddelande.Det är viktigt att ni meddelar någon vän eller släkting er planerad färdväg. Ladda gärna ner och använd fjällsäkerhetsappen.

Följ markerade leder. Är det första gången i fjällen är det klokt att följa markerade fjälleder. På fjällkartor är leder tydligt utmärkta. Använd en fjällkarta som är tryckt på ett fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välutrustade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned från Lantmäteriets hemsida.

Min kommentar: Fundera också över avstånd. En mil asfalt är inte detsamma som en mil fjällterräng.

Använd karta och kompass.I fjällen saknas ofta mobiltäckning. Lär dig därför att använda karta och kompass innan du ger dig iväg.

13