Vi har egentligen ingen riktig plan för vår bilsemester här på Danmarks västkust. När det finns vind är kitesurfing främsta valet och annars så cyklar vi mtb eller äter wienerbröd. Och kollar på kul saker!

Sevärdheter i all ära men det jag tycker mest om är att andas in ett ställes atmosfär. Och äta mat. Helst ställen som är så lokala som möjligt. Därför gillar jag google maps och att man kan kolla ställen och se vad de fått för betyg. Allt från bagerier till caféer. Vi gjorde ett stopp på Ingeborgs bageri i Sindal och köpte galet goda danska bakverk som vi hade med oss í bilen.

Skagen Sara Rönne

När vi körde ner från Skagen och följde den danska västkusten med sikte på surfstället Klitmöller (också känt som ”Cold Hawaii”) passerade vi först Ruberg Knude fyr. Den står längst ut på en sanddyn som stupar rätt ner i havet och stranden långt där nere, och kommer snart att trilla ner eftersom sanddynorna flyttar på sig inåt land med ett antal meter varje år.

Området runt fyren är häftigt. Lite som en bisarr katastrofframtid när vi bara har sand och blåst. Väldigt mycket Mad Max. Lite längre bort från fyren blåste sanden uppför stupen och blästrade huden och gjorde så att det knastrade i tänderna. Ungefär som den dagen på Hawaii när vi äventyrade till en alldeles grön strand.

Rubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude FyrRubjerg Knude Fyr

Åker du förbi så passa på att stanna till vid fyren och promenera lite utanför, här får du häftiga vyer i ett mäktigt landskap!

Vill du ner på själva stranden kör du lite längre bort, till norra Lyngby. Här kan du precis som på många andra ställen på danska västkusten, köra bil längs stranden. Av alla de ställen vi kört på så är här allra finast.

Till den här roadtrippen så har vi cyklarna på taket istället för baktill så som jag har annars. Båda mina cyelställ kommer från Thule och är låsbara. Att ha dem på taket är smidigt för de blir inte lika smutsiga som de blir baktill om det skulle vara dåligt väder; eller om man kör på sandstrand till exempel. Dessutom är bilen mer lättparkerad eftersom den är kortare och jag kan använda de bakre sensorerna som markerar avstånd.

Men cykelställ baktill är bra på färjor där man betalar efter höjd på sitt fordon, och så behöver man inte oroa sig om man ska parkera i garage eller så. Eftersom vi har så många cyklar så kommer jag använda båda cykelställen på kommande resor, men just till Danmark fick bara våra BMC mountainbikes följa med.

Thule cykelställThule cykelställ

Fler inlägg från vår roadtrip i Danmark:

Skagen – en saltdränkt havsdröm

MTB i Danmark

Bland sanddynerna i Danmark

Och det fantastiska stället Sylt i Tyskland!

28