Vi har precis varit till Gotland en sväng. Tre dygn i sovsäck hann vi med – och massor med bad och upplevelser emellanåt. Här är vad vi gjorde!

En morgon lämnade vi Sylt i norra Tyskland och körde genom hela Danmark och över bron till Malmö. Sverige välkomnade oss med regn och landets bästa falafel på Saras vid Möllevångstorget. 40 kr för en falafel med halloumi – godare går inte att få (säger de som vet).

Vi fortsatte norrut och när vi passerade Blekinge stannade vi till vid Björketorps gård för att äta glass. Ett tips från Resfredag som ofta skriver om Blekinges guldkorn på sin blogg.

På kvällen kom vi fram till Oskarshamn och det passade ju bra för vi hade några timmar tidigare bokat plats på färjan till Gotland. Planen var att hälsa på vänner och upptäcka några nya ställen på ön på egen hand.

Första dagen åkte vi till raukarna vid Folhammar och badade i kalkbrottet Smöjen. Blå Lagunen är öns kanske mest kända kalkbrott – och kanske också det mest välbesökta. Smöjen är mindre och häftigt urbant med vindkraftverken runt omkring. Havet är bara några steg bort och landskapet månlikt. Vi fick hoppa i vattnet, och klättra, för att komma upp igen.

Folhammar raukarFolhammar raukarFolhammar raukarSmöjen GotlandSmöjen Gotland

Vi åt kalifornisk-mexikansk mat på Cantina y Casitas i Gothem, rökt fisk hos vänner och frukost på Rute stenugnsbageri. Vi fikade bullar på Sylvis döttrar på Fårö och avslutade hela Gotlandsvistelsen med fantastisk trerätters på Smakrike Krog & Logi på Ljugarn. Hit vill jag komma tillbaka på tryffelhelg!

Cantina y Casitas Gothem

Men drömmigast av allt var kanske dygnet på Norsta Auren på norra Fårö. Vi tillbringade en hel dag här på Fårös bästa strand, ja kanske hela Gotlands bästa strand. Vi parkerade vid fyren och gick två kilometer bort på stranden till den finaste delen och fick en hel sandstrand för oss själva med skyddande sanddyner och len sand under fötterna långt ut i vattnet.

När natten kom hämtade vi sovsäckarna och något att dricka och äta och såg solnedgången från strandkanten. När elden på himlen brunnit ut tog vi ett nattdopp innan vi kröp ner i sovsäckarna och somnade. Jag vaknade några gånger, precis i lagom tid för att se solen gå upp klockan 4 – och sedan kände jag mig lagom utsövd runt klockan 8. Perfekt tid för morgondopp!

9