Ibland samlas en massa lösa trådar i huvudet och formar till slut ett garnnystan. Inte ett sådant som bara är trassel utan istället något som har struktur. Mina tankar om misstag börjar bli ett sådant garnnystan.

Jag fick äran att vara första gästen i nya podden ”Bortom ekorrhjulet” som handlar om att leva på andra sätt. Jag lever rätt mycket på ett annat sätt. Jag fattar vad som beskrivs som ”modiga beslut” och får således rätt ofta följdfrågan om jag inte är rädd för att misslyckas.

Idag när jag stod som bäst och rörde ihop både majsbröd och banankaka (jag har börjat hänga i köket lite mer igen) lyssnade jag på ledarskapspodden Mod och Karin af Klintberg sa något om misslyckande som jag hajade till vid. Hon sa att hon förmodligen misslyckats massor av gånger i livet, men att hon inte riktigt minns det. För hon hade en annan idé kring att misslyckas. Att det inte var ett nederlag. För om en tråd går sönder så kan man ju bara ta en ny tråd.

Det var ungefär så, fast med helt andra ord, som jag också beskrev min bild av misslyckande i poddintervjun jag var med i. Vad är ett misslyckande? Det blev bara inte som man tänkt sig och som med de flesta besluten i livet så kan man göra nytt och göra om.

Ibland kan misslyckanden ge konsekvenser såklart. Ekonomiska sådana, bland annat. Men fokuset i intervjun handlade mycket om livsval och att våga följa drömmar. Jag gillar inte att använda ordet drömmar – jag ser hellre på sådant jag vill som att jag har planer.

Skulle jag förverkliga en plan men sedan inse att det inte blev som jag tänkt mig så är det inget misslyckande. Istället är det en erfarenhet och en insikt om att det där kanske inte var något för mig ändå. Och sedan finns alla chanser i världen att forma nya planer och göra något nytt.

”Gör om gör rätt” är rubriken på en artikel om mig i Magasin Åre – och bilden ovan har duktiga Gösta Fries fotat. Är du i Åre i sommar så finns ett ex av tidningen att ta med hem lite varstans. Artikeln handlar om mina val hittills i livet. Man har aldrig levt tillräckligt många år för att ge upp inför sådant man vill göra men ännu inte gjort.

26