Det är fint med sommarsverige. Jag har redan frågat runt bland bloggkollegor och på min instastory om guldkorn längs vägen som jag planerar att åka på i juli. Till dig som passerar Hälsingland vill jag passa på att tipsa om det här:

Spring eller vandra Flottarleden. Det här är ett stående tips på den här bloggen och Flottarleden mellan Söräng och Runemo funkar fint hela året. När jag firade vintersolståndet i december tog jag med mig gänget på en bit av sträckan som Vandringsbloggen sedan skrev såhär om. Leden är ungefär 5-7 km enkel väg och på tillbakavägen funkar det fint att ta det övergivna tågspåret.

Månses design i Söderhamn. En butik, café och restaurang som jag upptäckte i midsomras. Riktigt god mat! Jag beställde in rökt biff som serverades i tunna skivor tillsammans med tillbehör (picklade grönsaker, en fantastisk mayo och långsamt karamelliserad lök – och som jag själv stoppade in i små, goda tortillabröd (bakade på plats). Det var SÅ gott. Min kille beställde in en kycklingrätt som såg ut som en midsommarkrans. Sedan kunde vi inte hejda oss utan tog en chokladcupcake och en rulltårta.

Bilder från Månses design

 

Näbbkexleden i Bollnäs. Jag har både sprungit och cyklat den här leden som bjuder på magisk skog och fint underlag. Enda minuset är de sista fyra kilometrarna som är lite segt tråkiga. Här kan du läsa mer om Näbbkexleden!

Lilla K i Bollnäs. En liten restaurang mitt i en trädgårdsbutik. Här serveras bra lunch. Punkt slut.

Järvsö Crêperi. Ett tips som delas friskt just nu. Tyvärr passerar jag inte förbi så ofta när det är öppet men annars skulle jag nog stanna här jämt.

Järvsö bageri. Det här bageriet vann SM i mathantverk så förvänta dig goda bröd. Tyvärr går detta ställe under samma kategori som ovan; jag passerar på helt fel tider…

Paddla kanot på Voxnan. Det här är något jag vill göra men ännu inte gjort. Älven som går nedanför vårt hus i Hälsingland är just Voxnan så det skulle vara lämpligt att ha det som slutmål. Vi har funderat och researchat rätt mycket hur pass långt uppströms vi skulle kunna börja paddeläventyret. Här och var finns några kraftverk att passera men förutom det så kan det bli några dagars – och desto fler mil – tur. Ett tips är att utgå från Voxnabruk som redan paketererar paddeläventyr.

Skärså.Ett litet skärgårdsparadis utanför Söderhamn. Promenera runt bland små röda hus, ta en glass eller ät fisk på Albertinas eller ännu hellre köp med dig rökt fisk från den lilla butiken längst ut på udden. Ta ett dopp i havet vid den lilla havsstranden och akta dig särskilt noga för att ha bråttom.

Skärså – med väldigt mycket skärgårdskänsla

 

Tipsen jag delar med mig av hör hemma i ”min” del av Hälsingland, men det finns betydligt mer än såhär att se, uppleva och upptäcka. Fler byar, stigar, caféer och smultronställen. Har du några specifika tips till Hälsingland så får du hemskt gärna dela med dig så bygger vi en härlig guide till Hälsingland!

 

14