Flow är ett tillstånd av total närvaro, en känsla av att tiden försvinner och att du smälter samman med det du gör. Det är en härlig känsla där inget är jobbigt – allting bara händer av sig själv trots att du kan vara mitt i ett löppass, en uppförsbacke eller långt ut i längdspåret.

Tydligen kommer flow från en perfekt balans mellan förmåga och utmaning. Har du upplevt flow så har du förmodligen en stark förnimmelse av en skön känsla. Egentligen märker vi mest av känslan av flow när vi kommit ut ur den, för när vi är mitt i flowet så är vi så inne i det att vi inte märker av det.

Igår kväll åkte jag och min kompis Katrin längdskidor i Björnen. Jag valde att åke skejt – jag har försökt få till min åkning de senaste åren utan att riktigt känna mig hemma i det. Men ikväll gick det rätt så bra efter någon kilometers uppvärmning och påminnelse om hur man faktiskt gör – efter att inte ha åkt alls på två år. Och sedan, efter tre kilometer, kom den där magiska känslan av flow. Flera minuters åkning med fullt flyt. Det var inte jobbigt. Det var ingenting förutom det absolut härligaste jag känt på flera dagar. Hjärtat jobbade på; ansträngt men ändå utan ansträngning. Och jag behövde inte tänka på vad jag gjorde, det bara gjordes.

Jag älskar flow. Oavsett när jag upplever det. Ibland händer det när jag jobbar, men oftast kommer det till mig när jag tränar eller gör någonting fysiskt och aktivt. Det är totalt beroendeframkallande.

Sjukt nöjd med kvällens skidåkning

Att åka längd på kvällen med pannlampa är magiskt

22