Jag köpte min första cyclocross senhösten 2014. En BMC Gran Fondo. Det är ett av mina bättre köp i livet. Vi har haft sjukt kul, jag och min cross. Vi har rullat på is i minusgrader. Träffat på älg. Kört över stock och sten. Upplevt solnedgångar och magiska regnbågar.

Men nu har jag lämnat min Gran Fondo till dåtiden. Och sagt hej till min nya BMC Crossmachine. Det är också en cyclocross men i uppgraderad variant. ”Men den ser ju likadan ut” kommenterade en av mina kompisar när jag med stor entusiasm visade en bild på min stora kärlek. Ja måhända. Min Gran Fondo var orange. Min nya Crossmachine är lite mer neonkorallig.

Men min BMC Crossmachine CX01 Two (om man ska vara korrekt med hela namnet) är mer än en annan färg. Ramen är kolfiber och skivbromsarna hydrauliska. Cykeln har singelklinga fram vilket är en märkbar skillnad från min tidigare cyclocross. Det är bekvämt med singelklinga, men jag måste vänja mig vid det. Min Gran Fondo hade två klingor fram vilket gav en kombination av växlar på samma sätt som man har på landsvägscyklar.

Jag tycker att cyclocross är något av det mest funktionella du kan cykla eftersom den funkar för både asfalt, skogsväg, grusväg och lättare stig. Framförallt har den varit den perfekta partnern på vinterväg. Det är fullkomligt magiskt att cykla mot solnedgången med glittrande iskristaller framför ögonen. Eller dra på pannlampan och ge sig ut i ljusbubblan på nyplogade skogsvägar. Vintercykling fyller på mitt upplevelsekonto något enormt och träningseffekten är en fin bonus.

Jag älskar prick allt i denna bild: cykeln, vädret, vintern, vägen!

BMC Crossmachine

Cykling i Hälsingland alltså ❤️

2018 blir ett riktigt cykelår. I mitt stall har jag en landsvägscykel men framförallt har jag numer en mountainbike också. Även den från BMC: en BMC Speedfox. Jag inväntar min premiär med spänning. Efter att ha varit minst sagt motsträvig mountainbike sedan min cykelsatsning mot Cykelvasan för några år sedan fastnade jag rejält i cykelträsket i november då jag och MNK cyklade mountainbike i den tidiga snön. Det var SÅ kul.

Jag fastnade för schweiziska BMC när jag köpte min Gran Fondo. Snyggt stilren design och hög kvalitet. Det finns många cykelmärken som är ”bra” – men för mig är det viktigt med känsla. Jag vill att den bil jag kör eller den cykel jag har ska vara snygg och kännas rätt. Kalla det körglädje eller cykelglädje eller vad som helst.

Är du nyfiken på cyklar i allmänhet och BMC i synnerhet kan jag rekommendera två ställen: Sportson i Sundsvall där jag köpt mina cyklar från Håkan. Han gillar allt som rullar på väg. Och 30k i Skövde, där jobbar Johan som jag känner via min kille. Han gillar att prata cykel oavsett om du har koll på det du vill ha, eller om du vill skaffa dig koll på vad du vill ha.

(Och du, är du intresserad av att köpa min Gran Fondo så finns den fortfarande hos mig!)

Mina cykelkläder kommer från Craft Sportswear. Det är plagg ur Belle-kollektionen: Belle Glow jacket och Belle Wind Bib tights.

De har reflexer som syns åt alla håll. Är det mörkt är mina booties (skoöverdrag) reflectiva: oftast är det kroppsdelar nära marken och som rör sig som syns bäst. Fötterna alltså! Mina hanskar är också reflectiva – men rör sig inte lika mycket förstås.

Jag minns bara en gång jag frusit då jag vintercyklat. Då var det smällkallt och mycket fullt i liften och det stack som nålar i mina lår. En annan gång var det förmodligen samma gradantal rent temperaturmässigt, men torrare luft och jag frös inte alls.

I helgen blir det mer cykling. Mer upplevelse. Mer frihet. Mer mjölksyra i låren. Fler tunga andetag. Fler hjärtslag. Mer liv.

19