Jag firade tolvslaget på det mest episka sätt jag kunde tänka mig: med att vintertälta på ett fjäll. Årgångschampagnen och kalixlöjromen var nedpackad – och riktigt varma sovsäckar.

När vi skidade runt i Edsåsdalen på nyårskvällen konstaterade vi att nästa gång ska vi planera vårt äventyr lite bättre. Vi var tre timmar försenade på grund av lite för lång sovmorgon och lite för mysigt frukostsällskap. Vi hade inte laddat ner några kartor i offlineläge (däremot hade vi fjällkarta och klocka med GPS). Och MNK trodde att jag skämtade när jag sa att det var -21 grader ute. Det hade han tydligen trott hela dagen. Jag kan ha svurit lite inombords när han förvånat utbrast ”jaha du menade att det var -20 grader på riktigt”.

Edsåsdalen

Vi hade turskidor under fötterna, tunga säckar på ryggen och en fullpackad pulka med oss. Dessutom en överlycklig hund som alltid ser fram emot äventyr. Siktet var inställt på Grofjällsstugan en bit från Edsåsdalen som vi tänkte tälta bredvid.

Nu blev det inte riktigt så. Edsåsdalen förvillade mig än en gång med sin skyltning och vi åkte runt 6 km i onödan – innan vi istället bestämde oss för att skida till Lillvalskåtan och tälta där. Då hade vi skidat runt en mil med all vår utrustning och jag kände att jag kunde det där med turskidåkning, i alla fall för den här dagen.

Kanske var Lillvalskåtan ett ännu bättre val än Grofjällsstugan såhär i efterhand. Lillvalskåtan är en mysig liten kåta en bit upp på Lillvalen. Här finns kamin och det är ett alldeles lagom krypin när vädret är bitigt. Är det milt och soligt så är det skönt att vila utanför och njuta av fjällvärldens vackraste kuliss!

Lillvalskåtan EdsåsdalenLillvalskåtan EdsåsdalenVintertältningLillvalskåtan EdsåsdalenVintertältningVintertältningJaktcockerspanielVintertältningVintertältningLillvalskåtan EdsåsdalenLillvalskåtan EdsåsdalenLillvalskåtan EdsåsdalenVintertältningLillvalskåtan Edsåsdalen

Du hittar till Lillvalskåtan genom att åka Älgbergsrundan. Det står en skylt som pekar vägen uppåt höger mot själva kåtan. Den bilen är lite brantare och opreparerad. Kaffet smakar extra gott efteråt – eller den varma äppelmusten som vi belönade oss med när vi kommit fram.

Minusgraderna hade mildrats från 20 till 10 i takt med att det gick från eftermiddag till kväll. Den sista biten visade månskenet vägen och det var ljuvligt tyst och krispigt. Vi skrämde upp en fjällripa vid sidan av oss och på tolvslaget såg vi några fyrverkerier från långt håll. Det var det enda av omvärlden vi märkte av. Förutom det var det vara vi.

Det första vi gjorde när vi kom fram var att få upp tältet. Ett Hilleberg Nallo GT med Thermarest Neoair liggunderlag och Marmot sawtooth och Marmot angelfire-tält som vi parkopplade för att få upp mer värme. Vi hyrde tältpinnar för snö av Rentaplagg och lånade fjällpulka av kompisar. I den packade vi ved och alla tältgrejer. I ryggsäckarna hade vi champagne och mat och extra kläder. Vi var ett riktigt ”ekipage” som en kompis utbrast när vi av en slump stötte på dem i spåret på nyårsdagen.

Edsåsdalen

Att vintertälta har stått på min bucket list ett tag – och just nu avverkar jag de grejerna en efter en. Små och stora äventyr… jag har ju inte tältat så värst många gånger och den här typen av vintertältning; nära ett ställe där man kan gå in och få värme, är lite av en light-version. Är du nyfiken på att följa fler som verkligen är tältfantaster så rekommenderar jag @frilufsen och @solohiker på instagram. Här kan du läsa om när jag var till Dörrsjöarna och tältade.

När vi fått upp tältet så gick vi in i Lillvalskåtan och eldade upp lite värme. Tiden gick snabbt och snart var det dags att börja med nyårsmiddagen. Först ut var smörstekt bröd från Fäviken där min kompis Helena bakar allt bröd, med vispad smetana, Kalixlöjrom och hackad rödlök. Till varmrätt gjorde vi champagnebrässerad lax med gorgonzola. Efter det där orkade vi inte någon efterrätt (en äppelcrumble gjord på Primuskök med fransk vaniljcréme) så den fick vi släpa med hem igen.

När klockan slog midnatt gick vi ut och skålade i den tysta fjällnatten. Trodde vi… för långt där borta såg vi lite fyrverkerier ändå!

Framåt klockan 02 kröp vi ner i våra sovsäckar i tältet. Till Hazel bäddade vi i absiden med liggunderlag, fårskinnsfäll och en fleecefilt som täcke. En hundsäck står på inköpslistan till framtida äventyr!

Var det kallt att sova i tält i snö och minusgrader? Nej inte det minsta. Vi skottade upp snö på tältduken så att det inte skulle blåsa in undertill och vi hade all ventilation fullt öppen och helt öppet till absiden. Det är kondensen som gör att det blir kallt och det var den vi ville undvika.

Jag vaknade klockan 9 på nyårsdagens morgon, förvånad över att klockan var så pass mycket ändå. Det ryckte och slet lite i tältduken men på förmiddagen blev det helt vindstilla och alldeles fantastiskt vinterväder. Jag serverades äggröra till frukost och varm choklad – och jag stod länge och blickade ut över världen och hur fantastisk den är ändå.

2018 innebär 12 nya kapitel. 365 nya dagar att fylla med precis det jag vill. Som fjälläventyr. Saker jag kan. Och inte kan. Skratt. Vänner. Galna upptåg. Allt det där.

Vägen hem bjöd på nedförsbacke i flera kilometer genom ett magiskt landskap med snötyngda granar, fantastiska skidspår och ett mjukt landskap som inlindat i bomull. När det går uppför så går det nedför efteråt. Lite som livet.

Jag hoppas att du också fick en fin början på det nya året. Tack för att du hänger här med mig – och för att du är med på alla äventyr. Klicka gärna i hjärtat så vet jag vilka inlägg du tycker om. Nu jävlar kör vi 2018!

116