Vintern har kommit till Åre och bjuder på överdådiga soluppgångar och vackra solnedgångar. I lördags fångade vi solens sista strålar på Suljätten i Kall, strax bortom Åre, och jag tänkte att du skulle få följa med dit. Häng med!

Suljätten är en knepig liten bergstopp i Kallbygden som ligger några mil norr om Åre. Kallbygden kallas för Sveriges vackraste baksida eftersom utsikten över Kallsjön och baksidan av Åreskutan är något alldeles särskilt. Kolla här bara:

Vy mot Kallsjön och Åreskutan från väg 336 i Kall.

Väg 336 går förbi Kallsjön och till Skäckerfjällen om man svänger av vid Kallsedet, eller mot Norge om man hellre vill det. Jag har cyklat landsväg här några gånger och det är en av mina favoritvägar att cykla just tack vare utsikten. Att cykla runt Kallsjön står fortfarande på min bucket list, det är en nätt liten runda på runt 12 mil på asfalt och grusväg och passar perfekt för cyclocross.

Här i krokarna ligger också Fäviken magasinet som är en av världens bästa restauranger och som vinner pris efter pris efter pris.

Strax efter den lilla ön Konäs finns en knappt synlig skylt som pekar in mot Suljätten till höger. En slingrig grusväg tar dig uppför en backe mot en fäbodvall och vid en grind swishar du 20 kr för vägavgift. Här är det oftast väldigt halt på vintern och väldigt stenigt på sommaren, så kör försiktigt eller parkera vid vägen och gå de knappa två kilometrarna upp till fäbodvallen.

Suljätten är den lilla toppen där uppe – perfekt för en hike!

Det är inte så långt – men ändå ansträngande, särskilt när det är snöigt och halkigt underlag.

Utsikt från ovan trädgränsen – där nere ligger Konäs och Kallsjön.

Utsikt mot Skäckerfjällen – som också kallas för lilla Sarek eftersom det finns typ en vandringsled i dessa fjäll och det mest bara är vildmark.

Episkt ställe.

…och inte ett enda träd eller enda stenblock som skymmer utsikt eller solnedgång.

”Vi kom upp till toppen lagom till den vackraste av golden hours och tände en eld i det sista solljuset. Det var glimrande.”

Stigen mot Suljätten är tydligt skyltad från fäbodvallen och vi gick sommarleden även om det var vintrigt och snöigt. Det är ungefär tre kilometer och det går konstant uppför i varierad lutning. Men, det är värt de tunga andetagen för så snart du kommit ovan trädgräns vill du stanna och fota vyerna bakom dig mest hela tiden. Och väl på toppen av Suljätten har du 360 graders utsikt åt alla håll.

Vi kom upp till toppen lagom till den vackraste av golden hours och tände en eld i det sista solljuset. Det var glimrande. Och rätt så kallt ska jag erkänna.

Novemberljus.

…med eld!

Life hack: ta med tampong och använd för att göra upp eld. Det flammar upp omedelbart. Bra för elden, men känns kanske sådär om man tänker på vad det är tänkt att användas för.

Rökt renhjärta. Ja, min nya kille är norrländsk.

Solnedgång, varm choklad och tunnbröd med goda grejer i.

Efter ett tag blev världen rosa och då skyndade vi oss nerför fjället medan vi fortfarande hade dagsljus.

Suljätten är en av mina bästa tips till Åre; dels för att det är en vacker väg hit men också för att det är en kort hike med vacker utsikt – och ett lite udda ställe som inte så många besökt. Just solnedångarna är episka här också på sommaren. Packa med lite matsäck och låt äventyret ta tid. Det är det värt!

Ge mig din mest utmanande fråga!

22

I samarbete med Svenska Spel