REKLAMSAMARBETE MED ACTIMEL

Det kommer att gå uppför någon gång i livet. Förmodligen flera gånger. Och garanterat om du snörar på dig löparskorna! Jag bor för det mesta i Åre där fjällen gör sig påminda i stort sett hela tiden. De flesta jag känner bor i en slirig uppförsbacke vid bergets fot. Att gå på hikes uppför, springa fjällstig uppför eller cykla uppför tillhör vardagen.

Men jag minns också en annan uppförsbacke. Mitt första tidslopp; alltså ett lopp där man springer varv på varv på varv på en kort bana under en given tid, var i Skövde. Det var ett sextimmarslopp och banan var på någon kilometer runt en sjö.

Jag minns att den där banan var väldigt behaglig att springa i början. Platt som en pannkaka och enkel. Jag var pigg och med friska ben. I början. Men i takt med att timmarna gick och kilometrarna avverkades så var det ett parti på ett tjugotal meter som blev jobbigare och jobbigare. Det visade sig att det fanns en backe på den där banan ändå. En liten höjdskillnad som jag knappt noterade med fräscha ben – men som blev en pulshöjare och som hungrigt åt min energi när jag sprungit ett gäng mil och var trött.

Hur du hanterar backar i din löpning är väsentligt oavsett om du precis börjat springa eller om du ska springa långt. Att ta kortare steg och jobba med armarna är två av tipsen som kan hjälpa dig uppför.

Men vet du; ibland är det faktiskt mer effektivt att inte springa alls utan faktiskt gå med raska steg uppför backen och sedan börja springa igen på krönet. Du tappar inte särskilt mycket tid när du går uppför jämfört med om du springer uppför – men du tjänar in energi som du kan använda för att springa på som vanligt efter krönet istället för att betala med långsammare löpning som en pulshöjning och trötta ben ofta resulterar i.

Jag kommer dela med mig av fler life hacks som har med träning att göra under kommande veckor. Det är ett samarbete med Actimel och jag gillar deras tagg #staystrong. Hälsa är det bästa sättet att #staystrong – och med fler smarta tips så behöver det varken vara svårt eller komplicerat!

Läs mer:

Livets prestationer >>

Packar du också med träningskläderna när du reser? >>

10

I samarbete med Svenska Spel