REKLAMSAMARBETE MED ACTIMEL

Det finns olika slags prestationer i livet. Lopp vi tränar till – och uppdrag på jobbet som vi laddar inför. Tentor. Utmaningar i privatlivet. Höjdpunkter. Ja det finns rätt många tillfällen då vi kräver lite extra av oss.

Tänk dig att du är ett hus. Grunden som huset är byggt på är din hälsa. Du vill inte att det fuskas med den – för då riskerar hela huset att falla.

Jag har använt den liknelsen förut och jag tycker att den är tydlig. Hälsa är inget som går att fixa med lillfingret, inget som kan prioriteras bort och ändå bestå – och framförallt inget som vi kan vifta undan. Om du inte tar dig tid att vara frisk måste du förr eller senare ta dig tid att vara sjuk.

Vi kräver prestationer av oss själva hela tiden men vi glömmer bort att prestationer inte bara handlar om att göra personbästa på lopp. Vi ställer ibland orimliga krav på oss själva när vi vill prestera såväl fysiskt, som i arbetslivet och även privat – samtidigt.

Jag tror på holistisk hälsa. Allting sitter ihop; det mentala och det fysiska. Jag tror att vissa av oss känner fysisk smärta när vi är under mental stress till exempel. Många av oss känner den i magen.

Jag tror också på magkänsla. Att vissa av oss känner i kroppen när ett beslut är rätt för oss – eller fel för oss – och att det känns i magen. Precis som magen kan reagera när vi är nervösa eller oroliga.

Faktum är att mycket av vår hälsa sitter i magen. Immunsystemet utgår från magen. Tarmar som mår bra kan leverera hälsa vidare i kroppen. Tarmar som mår dåligt ger inte resten av kroppen några vidare förutsättningar för att vi ska må bra.

Helgfrukost hemma hos mig. En sådan som får ta tid – med samtal om livet och äventyr.

Förra veckan skrev jag om mitt samarbete med Actimel som innehåller aktiva bakterier och vitaminer som bidrar till immunsystemets normala funktion. Dietist Marina Sjöberg jobbar med Actimel – och är även dietist åt bland annat svenska friidrottsförbundet. Hon är också idrottspedagog och beteendevetare och undervisar på universitet, idrottsgymnasier och tränarutbildningar runt om i Sverige.

Jag var nyfiken på hur hon såg på det här med hur vi äter kopplat till prestation och passade på att ställa några av mina frågor till henne. Finns det till exempel andra parametrar att ta hänsyn till inför en fysisk prestation, förutom att prata om fett, kolhydrater och protein så som vi ofta gör?

”Att ha en god grund i vardagen och inte bara inför ett lopp är det viktigaste. Att ta tillskott i samband med lopp har ingen betydelse såvida inte basen i ditt dagliga upplägg är bra.”

Men prestationer i vardagen kan också handla om deadlines och viktiga möten. Och hur ska man egentligen tänka då?

”En stressad vardag kan innebära mycket snabbmat eller att man inte hinner äta, som i sin tur ger sämre förutsättningar både när det gäller att hålla sig frisk och att prestera på topp.

 Planera dina dagar, ät bra frukost hemma eller på frukost/ fikarast på jobbet. Återigen en ”hållbar” ”långsam” måltid som inte bara ger dig tomma kalorier och en snabb och kortvarig pigghet. Planera för mellanmål som ökar förutsättningen att hålla blodsockret på en stabil nivå som i sin tur ger hjärnan goda förutsättningar att fungera.

 En bra måltid på morgon eller förmiddag och en bra måltid runt lunchtid (lagad eller en matig macka) samt frukt och nötter mellan måltiderna ökar förutsättningar för en fungerande och skärpt hjärna.”

 Ofta brukar råden kring kost och prestation stanna vid uppladdningen. Men hur ska man tänka efter att prestationen är genomförd?

”Man ska absolut belöna sig men det kan vara bra att tänka på att dina muskler gynnas av en viss mängd protein för att dina muskler ska kunna repareras samt ev. lite kolhydrater för att blodsockret ska höjas och att dina muskler ska fyllas på igen. Denna lilla måltid som kan vara en liten smoothie eller drickyoghurt gör dessutom att du inte är lika hungrig vid måltiden efter utan kan äta i lugn och ro och njuta av ”firar måltiden” i lugn och ro…”

 För min del har jag alltid fokuserat på mental träning och fysisk träning inför mina utmaningar, oavsett om det handlat om att springa många mil på Kungsleden under en helg – eller att cykla mellan Stockholm och Åre. Kosten har fått vara ungefär så som den alltid är och jag brukar inte justera den nämnvärt eftersom jag gärna äter bra i vardagen.

Bild från när jag sprang 12 mil på Kungsleden under en helg i somras. Känslan av att vara frisk och att orka genomföra en sådan fysisk prestation är magisk och gör mig starkare i allt annat jag gör i livet.

Jag vill må bra hela tiden – och för mig har det sedan länge varit naturligt att maten är en viktig grundsten i god hälsa. Dels för att ha energi hela dagen, men jag vill också äta för att hålla mig så frisk jag kan och underlätta för kroppen att göra det den är tänkt att göra. Där kan Actimel vara ett verktyg för att ha ett fungerande immunsystem som klarar påfrestningarna utifrån.

”Livet är som ett hus – och din hälsa är betongplattan som hela huset är byggt på.”

Livet är fullt av prestationer.

LÄS MER:

12

I samarbete med Svenska Spel