Ingefära är något som jag kan ha ett omättligt sug efter. Och det får gärna vara mycket och kännas rivigt i halsen. Ibland köper jag ingefärsshots på flaska, men ofta innehåller det inte så mycket ingefära – eller så innehåller det saker som jag inte vill ha i min shot. Bättre då att göra egen!

Det finns oändligt många sätt att göra sin ingefärsshot på – eller ingefärste rent generellt. När jag började förstå grejen med ingefära så brukade jag mest slanta upp den och hälla kokande vatten över och dricka som rätt behagligt te.

Sedan gick jag vidare.

Och jag började riva ingefära och låta koka i vatten i runt tio minuter. Eller mer. Ju längre – desto rivigare smakar det.

Sedan discopasset på jobbet förra veckan har jag haft enorm träningsvärk i mina bröstmuskler fram till helgen. Träningsvärk är ju bästa värken men jag tycker om att kunna räta ut mina armar utan att känna smärta. När träningsvärken försvann började jag känna av ett rasp i halsen istället. Och då fick jag cravings efter ingefära och imorse gjorde jag egen shot.

Jag rev en hel ingefära med rivjärn som jag lät koka i vatten i 20 minuter. Hur mycket en hel ingefära är – och hur mycket vatten – är lite av en höftning. Jag gick mest på känsla men tänkte att det skulle vara en shot och inget behagligt te, så jag hade rätt så lite vatten ändå – så att det räcker till ungefär 5 shots.

När jag tyckte att det kokat färdigt så silade jag av ingefäran och ställde vattnet av svalna lite. Sedan kramade jag i juicen från två citroner och ringlade över rätt så generöst med honung. Trots att det är en rivig shot ska den gå att dricka, tänker jag.

Det här med kokt vatten är förresten en ayurvedisk grej. Jag har inte skrivit så mycket om ayurveda på bloggen utan mest nämnt det här och var. Det beror till stor del på att jag har svårt att förklara det – och att jag inte kan så mycket om det – men att när jag lyssnade till Eva Forsberg Schinkler som är en ayurvedisk profil så kände jag att det fanns så mycket ayurvediska inslag i det jag redan gjorde att det kändes så enkelt, naturligt och okomplicerat. Och det tilltalade mig.

Ayurveda handlar rent generellt sett om att leva på ett holistiskt sätt i harmoni med naturen och omgivningarna för att skapa hälsa och förebygga sjukdom och obalans. Just det här med balans vs. obalans är centralt och framförallt något som hela tiden förändras. Precis som livet självt. Idag har jag till exempel ont i halsen och måste agera på det – men nästa vecka kommer mitt tillstånd att vara något helt annat – för att ta ett konkret men kanske naivt exempel.

En av de mest grundläggande principerna enligt Ayurveda att behandla den egenskap som hamnat i obalans eller riskerar att hamna i obalans med motsatsen. Att äta och dricka varmt när det börjar bli kallt ute, till exempel.

Men tillbaks till det varma vattnet som framförallt är bra för matsmältningen. Drick några klunkar varmt vatten på morgonen till exempel, eller börja och avsluta en måltid med varmt vatten. Jag gör det förstnämnda (med ingefära).

Trots att jag tilltalas av det ayurvediska så vill jag vara noga med att poängtera att jag inte gått all in. Jag har inte förändrat särskilt många vanor men däremot tar jag nyfiket till mig det jag hör, läser och ser. Jag funderar på det några varv och överväger vad som kan passa mig för att utveckla min hälsa. Och så anpassar jag där jag känner att det funkar och faktiskt tillför mitt liv något.

Vad tycker dom om ayurveda – om du provat? Eller har du något bra tips på ingefära och ingefärsshots?

18