Storlien är ett litet paradis för stiglöpning. Få tar sig dit, men de som gör det belönas med snälla fjäll och mjuka stigar som snabbt tar dig ovan trädgränsen. Följ med till Blomsterstigen – en hälsostig från 1800-talet!

En av de bästa grejerna med att ha jobbat med digitalt innehåll för Åre turistbyrå är att jag har koll på så många stigar, ställen och härliga platser i hela Åre kommun. Många av guldkornen har jag varit till – men det finns fortfarande saker kvar att upptäcka.

Blomsterstigen i Storlien har länge tillhört den kategorin men nu har jag varit där och nästan blåst bort på kuppen.

En av de jättemånga bänkar som finns utplacerade längs Blomsterstigen – de flesta med en historia bakom sig.

Blomsterstigen kom till på 1800-talet efter det att Doktor Ernst Westerlund kom på att rörelse i fjällen och luften här uppe hade hälsofrämjande egenskaper på människor i allmänhet och ”hjärt- och nervsjuka” människor i synnerhet.

Dessa besökare kom att kallas för ”luftgäster” och Storlien blev snart en kurort precis som många ställen som Dr Westerlund inspirerats av i Europa.

En del av Dr Westerlunds behandling handlade bland annat om att patienterna skulle promenera uppför fjället till olika bänkar beroende på ork och förmåga. Man visste redan då att hög höjd var positivt för hälsan och läkandet.

”Besökarna kalldes för luftgäster och Storlien blev snart en kurort”

Många av bänkarna som finns längs stigen har skänkts av nöjda patienter och de flesta har en historia bakom sig. Victoria och Daniel har en egen bänk som gavs till dem som bröllopsgåva.

I takt med sitt tillfrisknande ordinerades man att gå till bänkar längre bort och målet var att kunna ta med sig en sten upp och lägga på Ernstkumlet. Här finns en karta över Blomsterstigen för dig som är nyfiken!

Bänken ”friskt mod” byggdes av kammarrättsrådet Åbergh som alltid samlade ungdom kring sig på sin bänk. Det blåste i rejält när jag var där uppe. Väder alltså, jag älskar det! På vägen upp hade jag vinden i ryggen och det gick fint att springa. På vägen ner var det som att vinden boxades i lungorna och ryckte kepsen av huvudet. Hazel var inte heller jätteimponerad av motvinden som tog tag i hennes mungipor så att de fladdrade.

Det blåste snudd på storm ovan trädgränsen med medvind på vägen upp och motvind på vägen ner. Det var så mycket vind att skärmen på min telefon vibrerade när jag skulle göra en instastory och synen fladdrade. Motvinden boxades i bröstet och tryckte till fötterna som ville framåt. Men det var härligt ändå. Det är det alltid!

Jag tror att Blomsterstigen är runt 5-7 km lång. Om du är i närheten så passa på att ta en tur till vattenfallet Brudslöjan också.

Vill du springa fler stigar som är ungefär lika långa rekommenderar jag Kanalleden i Fröå, Bäverkroken i Vallbo, Totthummeln runt i Åre by eller Platåleden i Ottsjö.

1